Mitä tarkoitamme luomurakentamisella? Voisimme käyttää myös ”natural buiding” -sanaa, mutta suomeksi luomurakentaminen lienee paras tarjolla oleva sana. Jos puhuisimme ekorakentamisesta, ei olisi selvää, mitä tarkoitamme. Näyttää siltä, että ekorakentamisessa on kaksi pääsuuntausta, jotka tuntuvat olevan osittain keskenään ristiriidassa. Luomurakentamisessa painotus on ekologisuudessa, mutta hyvin paljon myös materiaalien luonnollisuudessa. Ekorakentaminen voi tarkoittaa myös hyvin high-tech suuntautunutta passiivitalorakentamista, joka ei esimerkiksi materiaalivalintojen ja rakenteiden hengittävyyden osalta täytä luomurakentamisen ja luonnollisuuden kriteerejä. Talon hengittävyys ja siten terveellisyys on luomurakentamisen keskeisiä tavoitteita ja ratkaisu- ja materiaalivalintojen lähtökohta. Luomutaloissa on painovoimainen ilmanvaihto. Niistä ei luovuta energiatehokkuudenkaan takia.
Emme tietenkään ole itse rakentamisen asiantuntijoita, mutta harva omakotitalorakentaja on. Kuitenkin jokainen, joka rakentaa tai rakennuttaa itselleen talon, joutuu tekemään valintoja, jotka perustaa ilmeisesti siihen, minkä itse uskoo olevan totta ja keiden arvelee olevan asiantuntijoita. Viimeisten vuosikymmenten rakentamisen ja korjausrakentamisen tulokset ja ongelmat antavat ymmärtää, että useimpiin asiantuntijoihin ei ehkä olisi kannattanut luottaa. Luomutuotannon asiantuntijoina tiedämme, mitä maataloudessa on tapahtunut 1950-luvulta lähtien. Täysin rinnakkainen kehitys tapahtui rakentamisen puolella kun teollisen rakentamisen ja ”nykyaikaisten” materiaalien logiikka syrjäytti perinteisen rakentamisen. Panu Kailaa lukemalla oivaltaa, kuinka uudet menetelmät otettiin kritiikittömästi käyttöön ja mitä siitä seurasi.
Meille luomurakentaminen tarkoittaa hengittäviä rakenteita, luonnollisia materiaaleja, ekologisia energiaratkaisuja ja permakulttuurin lähtökohdista paikallisuutta, omavaraisuutta ja suljettuja kiertoja. Perinteisesti rakennettu hirsitalo edustaisi tietenkin luomurakentamista, mutta me päädyimme olkipaalisavirakentamiseen, millä saavutetaan mm talon hyvä eristävyys ja hengittävyys.
Keskeisiä periaatteita talossamme ovat ainakin:
- Luonnolliset ja hengittävät materiaalit eli muovia, styroksia ja mm finnfoamia olemme välttäneet viimeisen asti.
- Oikeastaan ainoa poikkeus tästä periaatteesta on sähkö- ja lvitekniikka (sähkö- ja vesijohdot ym).
- Savi on omalta pellolta ja olkipaalit ovat luomutilalta.
- Puutavara on ostettua lähinnä aikataulusyistä.
- Ala- ja yläpohja on eristetty boorittomalla selluvillalla.
- Perustukset on eristetty lecasoralla ja kellari vaahtolasimurskeella.
- Sijainti lounaisrinteessä; mäen ja metsän suoja pohjoisen puolella.
- Painovoimainen ilmanvaihto.
- Puulämmitys täydennettynä aurinkokeräimillä. Polttopuut omasta metsästä.
- Off-grid sähkötuotanto eli aurinkopaneelit ja tuulimylly.
- Oma rengaskaivo
- Pajupuhdistamo eli resursseja ei päästetä pois tilalta.
Näistä kaikista kerrotaan tarkemmin blogipostauksissa.
Resursseja:
edit:
- Erkki 25.11.2017
- Erkki 29.10.2015
- Erkki 5.-6.5.2014