Kesä alkaa olla sillä mallilla, että on aika katsoa, mitä on saatu aikaiseksi. Toki vielä on hyvää syksyäkin jäljellä puuhata monenmoista, mitä kesäkuumalla ei jaksanut. Keväällä kirjatuista tavoitteista on saatu ainakin aurinkokeräimet paikoilleen ja pajukkopuhdistamo valmiiksi. Toki ne pajut vasta alkavat siellä kasvaa pikku hiljaa.

Pajukkopuhdistamon reunoille ja keskelle kylvettiin kesäkukkia.

Puutarhan kunnostukseen saimme apuvoimia nuorimmaisesta tyttärestämme, joka opiskelee kestävää maataloutta. Hän tuli heinäkuussa tekemään harjoittelua. Vähän myöhässä apuvoimat kyllä tulivat tämän vuoden satoa ajatellen, mutta toiveena onkin saada huonolle hoidolle jäänyt puutarha kuntoon syksyksi ja ensi kesää varten.

Puutarhassa on kovasti kitketty. Mikä on juuri sopivaa puuhaa helteellä, kun rikkaruohot kuolevat helposti auringon porotukseen. Sitten on levitetty kompostilantaa ja istutettu taimia ja laitettu katteita. Monta penkkiä on saatu kuntoon. Polkuja on katettu sahanpurulla, jotta niissäkään ei rikkaruohot viihtyisi. Mutta kyllä työ on vielä tätä kirjoitettaessa kesken.

Kasveja joutuu suojaamaan porottavalta auringolta harsoilla.

Penkkejä voisi vielä tehdä lisää, koska tilaa on. Osaan penkeistä on tarkoitus istuttaa monivuotisia kasveja, jolloin ne ovat helppohoitoisempia eivätkä vaadi niin paljon työaikaa. Suurin osa jo hankituista monivuotisten kasvien taimista odottaa vielä omaa paikkaansa. Alkusyksy on niille juuri sopivaa istutusaikaa. Keväällä ja kesällä istutettuja puita ja pensaita on kyllä saanut kastella taas aika ahkerasti. Helpommalla selviää, kun istuttaa alkusyksystä, jolloin taimet ehtivät hyvin juurtua syksyn ja alkukevään kosteudessa ja tarvitsevat vähemmän kastelua seuraavana kesänä.

Aika paljon monivuotisten kasvien taimia odottaa vielä istuttamista.

Olemme myös koko kesän odotelleet kaivinkonetta tontillemme kaivamaan sadevesiputkia. Vielä ei ole näkynyt. Kaivinkoneen kuljettaja oli sairaana keväällä ja sitten muissa maatalon hommissa. Nyt hän on luvannut tulla tekemään putket ja siirtämään ylimääräiset maakasat tontilta. Toivottavasti ehtii ennen kunnon sateita!

Talon viimeistely on edennyt tosi hitaasti. Erkki on ehtinyt tehdä terassia, toisen vessan oven ja vaatekaappeja. Eteisen naulakko ja keittiön toinen seinäkaappikin ovat tekeillä. Keittiön lisäksi kuisti pitäisi vielä saada kuntoon, ja vessaan tarvitaan pöytätaso ja hyllyjä. Työt etenevät niin kauan kuin ulkona tarkenee tehdä puusepäntöitä, verstas kun on talon alla.

Nyt työn alla on räystäskourut, jotta saadaan tuo sadevesijärjestelmä kuntoon ennen syksyn sateita. Seuraavana tulee varmaankin keittiö. Sitten sähkömies pääsee asentamaan sähköt loppuun talon sisällä ja myös ulkovalot ennen kuin tulee niille tarvetta. Vähän pitää kiirettä. Illat pimenevät hurjaa vauhtia.

Siihen saanee tottua, että kesät ovat kuumempia ja kuivempia kuin ennen. Keittiöpuutarhaa varten on pakko kehittää kastelujärjestelmä. Sitä tässä suunnitellaan. Katolta saadaan paljon sadevettä talteen keväällä ja syksylläkin. Suunnittelu on vielä kesken, joten ei siitä vielä sen enempää.

Olemme useampaan otteeseen keväällä ja alkukesällä kuulleet Joel Rosenbergin metsäpuutarha- ja pähkinäluentoa, jossa hän näyttää ilmatieteen laitoksen analyysejä ilmaston muuttumisesta Suomessa. Jo nyt meillä on sellainen kasvukausi kuin Puolan pohjoisosassa kymmenen vuotta sitten. Ja ilmasto lämpenee vielä edelleen. Voimme siis alkaa istuttamaan tänne kasveja, joita ennen on kasvatettu Keski-Euroopassa.

Tarjoaahan se mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Me olemmekin kokeilleet esimerkiksi erilaisia jalopähkinöitä, valkomulperia ja sinimarjakanukkaa. Mulperi ja monet jalopähkinät kyllä ainakin toistaiseksi palelluttavat versonsa talvella ja aloittavat kasvun uudelleen juuresta. Kanukat pärjäsivät hyvin viime talven ja ovat nyt kasvaneet huomattavasti. Aasialainen toonapuu sen sijaan ei tunnu viihtyvän kovin hyvin.

Täältä voi lukea muiden omavaraisuudesta kirjoittavien blogitekstejä:

Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/08/05/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-7

Tsajut
https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-7/Omavarainen.fi
https://www.omavarainen.fi/l/luonnonarmosta

Sarin puutarhat
https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/08/saan-vaikutus-hyotytarhaan-omavaraisuus.html

Harmaa torppa
https://www.harmaatorppa.fi/2019/08/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-7.html

Caramellia https://caramellia.fi/elokuun-kuulumiset/

Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/08/unelmana-omavaraisempi-elama-sadeveden.html

Sorakukka https://sorakukka.com/?p=493

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/08/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/08/suuntana-omavaraisuus-7.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/08/omavaraistelevaa-elamaa-osa-7-puuhakas.html

Alussa oli Vehkosuohttps://vehkosuo.blogspot.com/2019/08/liika-on-liikaa.html

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/08/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2019-saasta.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=2289

Wannabee Farmari https://farmertobee.blogspot.com/2019/08/saiden-armoilla.html

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!