Punainen mökki ja perunamaa

Välillä on hyvä istahtaa alas pohtimaan, mitä onkaan tekemässä. Kun omavaraisuusryhmän yhteispostauksen teemana on tällä kertaa itsensä esittely, niin siihen tarjoutuikin hyvä tilaisuus. Olemme kohta kolme vuotta rakentaneet ekotaloamme ja hyvin pitkälti keskittyneet siihen. Nyt, kun talo alkaa olla valmis, on aika pohtia, mitä muuta pitikään tehdä.

Kaikki alkoi noin kuusi seitsemän vuotta sitten, kun nuorimmainenkin lapsemme halusi muuttaa omilleen. Ajattelin, että nyt voimme alkaa toteuttaa omia haaveitamme. Olin täysin kyllästynyt asumaan kaupungissa ja kaipasin aidompaa elämää. Silloinen työnikin luomutuotteiden parissa alkoi olla liian tavanomaista, eikä herättänyt samaa innostusta kuin alkuainkoina.

Aito elämä tarkoitti minulle maaseutua ja luontoa. Samalla koin, että emme pystyneet järjestämään elämäämme niin kestävälle mallille, kuin olisin halunnut. Kaipasin omavaraisuutta ja tasapainoa, luontoa ja käsillä puuhaamista. Halusin nähdä olisiko mahdollista elää omien arvojensa mukaisesti.

Samalla satuin kuulemaan ranskalaisesta Bec Hellounin kauppapuutarhasta ja koulutuskeskuksesta, ja aloin tutkia siellä harrastettua permakulttuuria. Siinähän oli juuri sitä ajattelua, jota olin kaivannut!

Nyt koko yhteiskunta ympärillämme näyttää heränneen samaan huoleen, jota itse koin tuolloin omasta kestämättömästä elämäntavastamme. Monia se ahdistaa, mutta itse olen helpottunut. Vihdoinkin alkaa tapahtua.

Permakulttuuri antaa ahdistuksen sijaan ratkaisuja ja ideoita kestävämpään elämäntapaan. Halusimme ryhtyä kehittämään sitä paikallisiin olosuhteisiin. Meille oli myös alusta asti selvää, että jakaisimme kokemuksiamme muiden kanssa. Ajatus permakulttuurin mallitilasta oli myös kiinnostava.

Olkipaalien asennuskurssin ruokatauolla kesäkeittiö oli täynnä.
Olkipaalikurssi oli ensimmäinen talonrakentamiseen liittyvä kur
ssi
Savirappausta isolla porukalla

Omavaraisuus ja paikan resurssien kestävä käyttö ovat oleellinen osa permakulttuuriajattelua. Halusimme alusta asti jakaa kokemuksiamme ja ajatuksiamme matkastamme kohti kestävämpää elämäntapaa. Niinpä taloa on rakennettu kurssien ja työpajojen avulla. Mukana on ollut myös vapaaehtoisia, ystäviä ja sukulaisia. Yhteisöllisyys on osa toimintakulttuuria.

Uunitkin muurattiin muurausleirillä, jossa vanhemmat muurarit näyttivät mallia.

Monta kertaa olemme pyytäneet lapsiamme, sukulaisiamme ja tuttaviamme talkoisiin milloin pystyttämään tuulimyllyä, tekemään kohopenkkejä tai istuttamaan perunaa. Ihmiset ovat tulleet todella hienosti mukaan! Tämä yhteisöllisyys on ollut meille aivan mahtava kokemus.

Perunamaatalkoot suvun voimin

Jatkossakin on tarkoitus antaa kiinnostuneille mahdollisuus osallistua paikkamme toimintaan ja tulla oppimaan uusia taitoja. Tänä keväänä meillä voi oppia mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesissä ja sieniviljelyä.

Sieniymppäystä
Ylälistapesäkurssi

Haluamme kehittää myös yhteisöllisyyttä ja kestävää elämäntapaa koko kyläyhteisössämme. Viime talven aikana Karjalohjan kylätalolla alkoi kokoontua maailman tilasta huolestuneiden kyläläisten piiri, johon olemme osallistuneet ahkerasti. Tapaamme joka toinen viikko kehittäen ideoita, miten voimme toimia kestävämmin isommalla porukalla. Joinakin kertoina inspiroidumme yhdessä uusista hyvistä jutuista ja toisinaan taas rakennamme yhteisöllisyyttä.

Haave omasta punaisesta tuvasta ja perunamaasta on nyt totisinta totta, vaikka tuvasta ei tulekaan punaista, vaan perunat kyllä ovat suurimmaksi osaksi punaisen eri sävyisiä maatiaislajikkeita. Lisäksi saamme olla osa mahtavaa kyläyhteisöä, jossa ponnistellaan yhteistyössä kohti kestävämpää elämäntapaa ja monenlaista omavaraisuutta.

Tässä vielä muiden omavaraisuusbloggareiden esittelyt, hieno porukka tämäkin:

Farmer to bee https://farmertobee.blogspot.com/2019/03/farmarin-esittely-ja-polulla-eteneminen.html

Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/03/omavaraisuus-ja-me-seka-lierot.html

Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-2/

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/03/mina-sariw-omavaraisuus-kotipihalla.html

Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/03/eteneminen-ja-esittely.html

Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/03/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-2

Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/03/04/osittainen-omavaraistalous/

Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/03/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-2.html

Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/03/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-mutta-millainen-porukka-taalla-suunnistaa

Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1799

Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/suuntana-omavaraisuus-kuka-mita-ja-miksi.html

Mrs Sinn blog https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/arvot-ja-aika-values-and-time.html?m=1

Pienen pieni Farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=390

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/03/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-2.html

Villa Koirahttps://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/omavaraisesti-oma-itseni.html

Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/02/inventaario-pakastimessa

Caramellia https://caramellia.fi/pysaytyskuvassakaikkihyvin/

Villa Kotirantahttp://www.villakotiranta.fi/?p=1114

Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/03/mita-kuuluu-kevaan-odotukseen.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/luomulaaksossa-elellaan-astetta-ekologisemmin-muttei-unohdeta-nykymukavuuksia/

Kohti laadukkaampa elämäähttps://varmuusvara.blogspot.com/2019/03/askeleita-kohti-omavaraisuutta-2.html

Rakkautta ja maanantimiahttps://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/03/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-2-keta.html

16 thoughts on “Punainen mökki ja perunamaa

 1. Odotan mielenkiinnolla, miten tämä matka jatkuu.

 2. Teillä on aivan huikea projekti ja olen seurannut sitä mielenkiinnolla. Arvostan todella paljon sitä, miten jaatte tietoa eteenpäin 🙂

 3. Teillä tämä ekologisempi elämäntapa on ihan omissa sfääreissään. Ihailen sitä suuresti. Voin kuvitella mitä meillä olisi tuumattu, jos olisin ehdottanut olkipaalitaloa nykyisen tavistalomme tilalle. Ajatus ei olisi uponnut näihin meidän rakentamisesta jotakin ymmärtäviin.

 4. Tämä teidän touhu on kyllä niin ihailtavaa, tuo permakulttuuri kun kiinnosta itseäkin. Toisinaan mietin, että itselläkin apu olisi tarpeen uusien penkkien teossa ja varmasti saisi väkeä tulemaan oppimismielessä, mutta sitten alan miettiä, että onko huusholli siinä kunnossa että voi vieraita päästää…. ja siinähän sitä taas ollaan 🙂

 5. Eli teillä se on ennemminkin ”tupa ja punainen perunamaa” 😀 Voi vitsi, miten upeita juttuja olette tilallanne kehitelleet! Permakulttuuri kiehtoo kovasti minuakin. Ympäristöstä huolestuneiden kyläläisten yhteinen aivoriihi pitäisi ilman muuta ottaa käyttöön jokaikisessä kyläyhteisössä.

 6. Kiitos, kaikki ihanat ihmiset kannustavista kommenteistanne! Onhan tämä arki välillä haastavaa, kun valot sammuu kesken illan vuoden pimeimpänä aikana tai huomaa miten ei millään ehdi joka paikkaan, kun olis just tehtävä sitä tätä tai tuota. Niin, ja vieraatkin usein saa tulla siivoomaan sottaista huushollia ja ruokaakin laittaa itselleen. Mutta aina otetaan ystävällisesti vastaan ja pidetään yhdessä hauskaa ja tehdään kiinnostavia juttuja. Kunhan ehdin käyn tutustumassa muidenkin kirjoituksiin. Nyt on juuri ollut täällä porukka rappaamassa takkaa taas kuntoon ja seuraavaksi pitää lähteä hakemaan perusrunkoja ensi viikonlopun omenapuiden varttamistyöpajaan.

 7. Mielenkiintoinen ja yhteisöllinen rakennus projektinne on. Oikeastaan yhteisöllisyys huokuu teidän kaikesta tekemisestä ja rakentaminen on tainnut olla sivu tuote.

  • Viherkatto on suunniteltu katon pohjoislappeelle, jossa on nyt huopakatto juurisuojalla. Itseasiassa se unohtuikin kesän työlistalta, mutta tarkoitus on alkaa sitäkin puuhaamaan. Vielä on mietinnässä, miten se tehdään.

 8. Tosi mielenkiintoista! Permakulttuuri kiinnostaa kovasti ja täältä löytyykin nyt tosi paljon hyvää tietoa.

  Mua ilahdutti kovasti tuo ajatus yhteisöllisyydestä, ja siitä, että koko kylä on mukana. Kaikkeahan ei tarvitse tehdä tai omistaa itse.

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan!

 9. Teillä on kyllä kaikkea tosi hienoa ja mielenkiintoista juttua siellä! Hauskaa päästä lukemaan niistä täällä!

 10. No vau, miten mielenkiintoinen taloprojekti teillä onkaan! Ja mehiläisempi mehiläistarhaus kuulostaa erityisen kiinnostavalta – jään oottelemaan siitä(kin) lisää tarinaa 🙂

 11. Tosi mielenkiintoista! Täytyypäs alkaa seurata postauksia ja palata uudelleen lukemaan noita vanhoja.

Comments are closed.