Viime viikon viikonloppu oli merkittävä etappi meidän molempien permakulttuuripolulla. Olemme molemmat suorittaneet tässä jo kuuden seitsemän vuoden ajan permakulttuuridiplomeja, jotka nyt esiteltiin Nordic Permaculture Academyn viikonlopun kokoontumisessa Karjalohjalla.

Permakulttuuridiplomissa tehdään portfolio, joka sisältää yhteensä kymmenen suunnitelmaa. Suunnitelmien on tarkoitus osoittaa suunnittelutaitoja erilaisilla permakulttuurin osa-alueilla. Niissä käytetään monipuolisesti permakulttuurin sunnittelumalleja, -työkaluja ja -periaatteita. Suunnitelmille on suhteellisen tiukat laatukriteerit ja portfolion on tarkoitus tuoda esille opiskelijan kehitystä. Diplomin suorittanut permakulturisti on permakulttuurisuunnittelun ammattilainen ja hän voi toimia pääopettajana PDC:llä eli kaksiviikkoisella permakulttuurisuunnittelun kurssilla. 

Erkin suunnitelmat keskittyivät suurelta osin Iso-orvokkiniityn kehittämiseen. Suunnitelmille onkin nettisivuillamme oma osionsa, jossa niihin voi tutustua. Ne käsittelevät lampien rakentamista, energiasysteemiämme, mehiläisten villiinnyttämistä, metsäpuutarhaa, sieniviljelyä ja viimeisin on uuden ankkalamme suunnittelu. Hieman tavallisesta poikkeava on suunnitelma shamaanirummun eli -kannuksen teosta ja sen merkityksestä henkiseen hyvinvointiin. Hän tarttui lisäksi ajatukseen Iso-orvokkiniityn omasta podcastistä, joka saatiin alkuun hänen suunnitelmansa ansiosta. Podkastiin löytyy linkki nettisivun yläpalkista. Yhdessä viimeisimmistä töistään Erkki suunnittelee itsensä osaksi Nordic Permaculture Academyä eli tekee suunnitelman siitä, mikä on hänen roolinsa ja miten hän työskentelee Academyn hyväksi. Nyt Erkki onkin sosiokraattisesti toimivan Academyn keskuspiirin jäsen ja aktiivinen toimija vastaten viestinnästä, esimerkiksi nettisivuista. 

Marjan suunnitelmat keskittyvät toisaalta Iso-orvokkiniityn toiminnallisuuteen ja toisaalta maisemasuunnitteluun. Yksi suunnitelma on viime kesän suomenkielisen PDC-kurssin opetuspäivästä ja toinen syntyi viime tingassa siemenkeruusta. Iso-orvokkiniitylle tuli suunniteltua permakulttuurinen esittelykierros ja LAND eli permakulttuurin mallitiloilta vaadittavat esittelykyltit. Tämä oli myös osa CEED verkkokurssia. CEED eli Cultural Emergence Effective Design -kurssilla opiskellaan sosiaalisiin permakulttuurisuunnitelmiin kehitettyjä menetelmiä, erityisesti suunnitteluverkon (Design Web) käyttöä. Iso-orvokkiniityn permakulttuurin perusteet kurssin suunnitelma oli toinen koulutukseen liittyvä työ ja lasten päivä Iso-orvokkiniityllä keskittyi siihen, miten lapsivieraat voidaan perehdyttää permakulttuuriin kokemuksellisesti hyödyntäen paikkamme mahdollisuuksia. Lisäksi portfolioon kuuluu Iso-orvokkiniityn keittiökasvimaan suunnitelma ja ankkojen vesisysteemi, josta saadaan myös kasteluvettä kasvimaalle. Maisemasuunnittelusta portfolioon tuli kaksi suunnitelmaa, toinen on yksityinen pihasuunnitelma ja toinen laaja metsäpuutarhan kiltasuunnitelma. 

Yhtenä suunnitelmana molemmilla on diplomipolun suunnittelu. Diplomin suorittaminen on kaiken kaikkiaan elämää merkittävästi muuttava prosessi. Siinä ei pelkästään opita uusia asioita vaan käytännössä työstetään omaa elämää kestävämpään suuntaan. Tarkoitus on, että diplomin haltijalla on omakohtainen kokemus ja taito elää permakulttuurin eettisten periaatteiden mukaan ja suunnitella toimiaan ja elämäänsä permakultturisesti, pitäen huolta ihmisistä ja luonnosta sekä toimien reilusti muita kohtaan. Sehän tässä permakultturissa juuri kiehtookin, että se tarjoaa hyvät edellytykset ja keinot elää mielekästä ja merkityksellistä elämää. 

( Kuva: Joel Tefke, 2025, NPAn uudet diplominhaltijat: Erkki Pöytäniemi, Emma Skamris ja Marja Nuora)

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!