Verkkokurssi. Kurssin ajankohta 9.3. ja 16.3.2024, molempina päivinä klo 9.00 – 15.00

Keväisestä Erkin pitämästä ”Mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesillä” -kurssista on jo muodostumassa perinne – pidettiinhän ensimmäinen kurssi jo 2016. Toisaalta kokemus ja ajattelu mehiläisistä ja mehiläishoidosta karttuu ja – voisi kai sanoa – radikalisoituu. Vuoden 2024 kurssi on sisällöltään melko erilainen kuin 2016-21 kurssit eli aikaisempi osallistuminen ei ole lainkaan syy olla osallistumatta tälle kurssille. Osallistua voi millä taustatiedon tasolla hyvänsä, vaikka toki jonkinlainen pohjatieto mehiläisistä ja mehiläishoidosta olisi hyvä. Tarkoitus on ennenkaikkea antaa erilainen ”mehiläisempi” näkökulma mehiläisiin kuin mitä tavanomaisilla mehiläishoidon kursseilla annetaan. Kurssin jälkeen osallistujalla on paremmat edellytykset arvioida omaa suhdettaan mehiläisiin ja mehiläishoitoon. 

Meillä on Iso-orvokkiniityllä tavallisia puisia Farrar-latomapesiä, ylälistapesiä, Warré-pesiä, ns Biboet pölkkypesiä ja puunrungosta tehtyjä pölkkypesiä. 2019 jälkeen en ole tehnyt varroatorjuntoja, joten pesämäärä on jonkin verran pienentynyt. Toisaalta olen siirtymässä kaikissa pesämalleissa ns Darwinilaiseen hoitotapaan, minkä pitäisi mahdollistaa mehiläisten pitäminen ilman varroan torjuntaa. Pölkkypesillä tutkin mahdollisuutta mehiläisten villiinnyttämiseen. Olen myös siirtymässä pohjolan tummiin mehiläisiin löytääkseni sellaisen perimän, joka pärjäisi Suomessa jopa villiintyneenä. Näissä riittää kurssille pohdittavaa, vaikka kaikkeen ei valmiita reseptejä ole olemassa. 

2020-22 pidin kevään kurssin sattuneesta syystä verkkokurssina. Loppujen lopuksi se on toimiva ratkaisu teoriakurssilla, jossa emme ajankohdasta johtuen pääsisi pesille kuitenkaan. Nyt kurssille on helppo osallistua riippumatta siitä, missä päin Suomea itse on. Kurssi pidetään kahtena päivänä – ja tälläkertaa eri viikonloppuina – klo 9-15 9. ja 16. maaliskuuta, niin ei tarvitse koko viikonloppua istua ruudulla.

Mahdollisuus vierailla Iso-orvokkiniityllä tulee 20.5.2023 Kansainvälisenä Mehiläispäivänä.

 (Erkki Poytaniemi)
Erkki esittelee ylälistapesän rakennetta 2016 huhtikuussa pidetyllä kurssilla.

Kurssilla käydään läpi mehiläisemmän mehiläishoidon taustalla olevia ajatuksia, mm permakulttuurin näkökulmaa, pölyttäjien ongelmia nykymaailmassa, mehiläisten biologiaa ja mehiläishoidon perusteita ja käytäntöjä ylälistapesillä. Lisäksi puhutaan ns Darwinilaisesta mehiläishoidosta ja luonnossa esiintyvien hunajamehiläisten biologiasta ja villiinnyttämisestä.

Ensimmäinen päivä painottuu mehiläisen ymmärtämiseen ja mikä on mehiläisemmän mehiläishoidon perusta. Toisena päivänä käydään läpi käytännön mehiläishoitoa. 

Kurssi rakentuu siten, että kunkin aihealueen yhteydessä jää tilaa myös keskustelulle. 

Kursille ovat tervetulleita kaikki mehiläishoitokokemuksesta riippumatta. 

Kirjoituksia mehiläishoidosta tällä sivustolla on jo jonkin verran, mihin voi tutustua ennen kurssille tuloa:

Omakin mehiläisajatteluni on ollut melkoisessa muutoksessa, joten nuo vanhemmat kirjoitukset kertovat vain osittain kurssin sisällöstä ja nykyisestä ajattelustani.

Mehiläisempää mehiläishoitoa -kurssi

Paikka: VERKKO (Linkin saa kun on ilmoittautunut Holvi-verkkokauppamme kautta.)

 (Erkki Poytaniemi)
2016 vuonna oli kurssipäivänä 9.4. vielä liian kylmä pesien avaamiseen, mutta havaintoikkunasta päästiin kurkkaamaan sisään.

Ohjelma 9.3.2024

9.00    Tervetuliaiskahvit (osallistujien esittelyt – omat kahvit ja teet)

9.30 – 14.00  Mehiläisemmän mehiläishoidon taustoja

16.3.2024

9.00 – 12.00 Mehiläishoitoa eri pesämalleilla: perusteita ja käytäntöjä 

12.00 – 14.00 Mehiläisten villiinnyttämisestä & Loppukeskustelu

Lisätietoja kurssista antaa opettaja Erkki Pöytäniemi
erkki (ät) iso-orvokkiniitty.fi
050 5505225

 (Erkki Poytaniemi)
Kesäksi suunnittelemme Mehiläisemmän mehiläishoidon tapaamista Iso-orvokkiniityllä. 

Kurssin hinta on 60 € (sis. alv 24%). 

Jos kurssin hinta muodostuu esteeksi, ota yhteyttä. Noin 10% kurssilaisista voi perustellusti osallistua kurssiin 15 € hintaan. 

ILMOITTAUTUMINEN kurssille Holvi-verkkokaupassa.

Facebook tapahtumasivu

Pölkkypesiä tekeillä

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!