Savi-olkipaalirakentaminen kiinnostanee muitakin kuin meitä. Tuumimme jo projektimme alkuvaiheessa, että järjestämme halukkaille mahdollisuuden opiskella asiaa ammattilaisten johdolla. Natural Building Companyn Charlie Jespergaard vetää aiheesta käytännönläheisiä kursseja.

Vuosi sitten osallistuin Charlien vetämään työpajaan, joka pidettiin hänen naapurinsa talossa. Sinne tehtiin sisäseinien rappaus. Olkipaalit ja ulkorappaus talossa olivat olleet jo viime kesästä. Nyt oli aika tehdä myös sisäseinät valmiiksi. Kuvia tältä kurssilta löytyy täältä.

Opimme sekoitamaan oikealaista savi-hiekkaseosta eri kerroksiin ja kunkin kerroksen tekotekniikkaa. Jouduin jättämään kolmipäiväisestä kurssista viimeisen päivän pois ja se vähän harmitti. Minulta jäi viimeinen kerros oppimatta. Sain kyllä selkeän kuvan siitä, miten tämä rakennusvaihe toteutetaan ja varmuutta siihen, ettei homma ole mitenkään erityisen vaikeaa, kunhan oppii perusteet.

Olemme sopineet Charlien kanssa, että hän tulee vetämään meille vastaavia kursseja  saatuamme puurungon, katon ja lattian rakennetuiksi. Sisärappauksia pystyy kuulemma tekemään niin kauan, kuin ulkona ei ole liian kylmää. Taloon täytyy lisäksi saada ovet ja ikkunat sekä uunit, joilla taloa voi lämmittää. Savikerrostenhan pitää kuivua aina ennen seuraavan kerroksen levittämistä.

Lähdemme liikkeelle olkipaalien asentamisesta, mikä sekään ei ole ihan yksinkertainen homma. Haastavimmat osuudet löytyvät seinien yläosista sivuseiniltä, joissa tulee vastaan vino katto. Suunnitelmissa on saada homma kulkemaan niin, että kunkin noin viiden päivän kurssin aikana pääsemme tekemään jokaista kolmea savikerrosta.

Eli kaikille kiinnostuneille tiedoksi: olkipaali-kurssi järjestettäneen jo syksyllä, lokakuussa. Savirappaus-kurssit alkavat ensi keväänä, kunhan säät sallivat. Olkaa kuulolla! Minulle voi nyt jo laittaa viestiä (marja ät kurmakka piste fi) alustavasta kiinnostuksesta kurssia kohtaan, niin laitan sähköpostilla myöhemmin tarkempaa tietoa.

 

Charlie Jespergaard sekoittamassa savimassaa.

Charlie Jespergaard sekoittamassa savimassaa.

 

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!