Kahdenkädentalikot ovat tehokkaita työkaluja permakulttuuriseen ja luonnonmukaiseen puutarhaan maan muokkaaniseksi sitä kääntämättä (englanniksi ”broadfork”, ranskaksi ”la grelinette” tai ”la fourche” – ranskalaiset ottavatkin itselleen kunnian sen kehittämisestä). Kahdenkädentalikko näkyy käytössä mm intensiivistä permakulttuurista kauppapuutarhaviljelyä harjoittavan kanadalaisen Jean-Martin Fortier’in markkinapuutarhavideoilla. Jean-Martinin tilan nimi onkin ”Les jardins de la grelinette” eli Kahdenkädentalikon puutarhat.

La Campagnole vastapiikilliset kahdenkädentalikot

Kun  suoritin permakulttuurin PDC kurssin Ranskassa Ferme de Bec Hellouinissa (2014) tutustuin ”La Campagnole” kahdenkädentalikkoon, joka on kehitetty Bec Hellounin ja läheisen metallipajan ”La Fabriculturen” yhteistyönä. Se on tavallista kahdenkädentalikkoa tehokkaampi maanmuokkaaja, jossa talikkoon on yhdistetty sitä vakauttavat sivutuet ja liikuttamista helpottavat pyörät, mutta ennenkaikkea ”vastatalikko”, jonka ansiosta maa ei vain nouse ja kuohkeudu vaan myös murretaan piikkien läpi. Alla on 2016 Iso-orvokkiniityllä tekemämme esittelyvideo.

La Campagnole mallisto: valmistajan ranskankieliset sivut.

.

Kahdenkädentalikon perusidea on mahdollistaa maan kuohkeuttaminen kääntämättä maata. Permakulttuurisessa puutarhaviljelyssä penkeissä tai kohopenkeissä on niissäkin maata elävöitettävä sitä kuohkeuttamalla. Maakerrosten sekoitamista kyntämällä ei suosita (sitäpaitsi siihen tarvitaan pääsääntöisesti konevoimaa) ja jyrsin on tuhoisa maan rakenteelle ja esimerkiksi lieroille.

Tavanomaiset kahdenkädentalikot

Bec Hellounissa käytetään tavallista kahdenkädentalikkoa monivuotisten kasvien pyöreämuotoisten kohopenkkien kuohkeuttamiseen. Sen sijaan yksivuotiset kasvit viljellään tasalakisissa penkeissä, jotta kylvökoneen käyttö olisi mahdollista. Näiden kuohkeuttamiseen keväällä tarvittiin tehokkaampi ratkaisu, joka myös murtaa maata, ja tähän tarpeeseen kehitettiin La Campagnole. Molemmissa tapauksissa käyttötapa on sama: talikon piikit painetaan maahan, varsista vedetään itseen päin, niin että maa liikkuu ja piikit irrotetaan maasta, siirrytään 10 cm taaksepäin ja toistetaan sama. Tavallinen kahdenkädentalikko vain nostaa ja kuohkeuttaa maata, vastapiikillinen La Campagnole myös murtaa maata, jolloin sillä voidaan tehdä kylvöalusta yksivuotisille. On siis tärkeä ymmärtää, että La Campagnolen ja tavallisten kahdenkädentalikoiden käyttötarkoitus on varsin erilainen

La Fabriculturella on mallistossaan myös tavanomaiset kahdenkädentalikot (valmistajan ranskankieliset sivut).

HINNAT 2022

La Campagnole Kahdenkädentalikot vastapiikeilläHinnat (sis. alv 24%)
La Campagnole 50 cm savimaamalli230 €
La Campagnole 50 cm kevyen maan malli248 €
La Campagnole 80 cm savimaamalli316 €
La Campagnole 80 cm kevyen maan malli351 €
La Campagnole 100 cm savimaamalli 467 €
La Pitchoune191 €
Yksinkertaiset kahdenkädentalikot (Outil à dents)
3-piikkinen (leveys 22 cm)80 €
4-piikkinen (leveys 33 cm)90 €
5-piikkinen (leveys 44 cm)100 €
5-pitkäpiikkinen (leveys 45 cm)105 €
6-piikkinen (leveys 54,5 cm)115 €
7-piikkinen (leveys 67 cm)125 €
8-piikkinen (leveys 77 cm)135 €
Arrache rumex58 €

Eli hinnat ovat suunnilleen samat kuin vähittäismyyntihinnat Ranskassa. La Campagnole malliston hinnat ovat jonkin verran nousseet viime vuodesta Hinnat ovat mahdollisia, jos talikoita tilataan ainakin 20 kappaletta. Hinta noudettuna Karjalohjalta. Talikoita ei mielellään lähetetä, mutta toki sekin on mahdollista.  Toimitus lähimpään Matkahuoltoon maksaa 40 €.

Periaatteessa yhteistilaukseen voidaan sisällyttää muitakin La Fabriculture sivustolla esiteltyjä tuotteita samalla hinnoitteluperiaatteella – tiedustelkaa niistä s-postilla.

Aloitamme tällä kertaa ennakkotilausten keräämisen niin, että ennakkotilaus edellyttää 25 € ennakkomaksua. Ennakkomaksu on siis sitova tilaus. Kun ennakkomaksuja on kertynyt noin 20, teemme varsinaisen tilauksen Ranskaan. On vaikea arvioida kuinka paljon aikaa tähän menee, mutta tarkoitus on, että työkalut ehtisivät 2022 kevättöihin eli mielellään tilaukset pitäisi saada kasaan ennen maaliskuun loppua. Kannattaa mainostaa tuttavillekin!

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!