Elokuun 20.-21.8.2022 viikonloppuna pidimme vihdoin ensimmäisen Permakulttuurin perusteet kurssimme Iso-orvokkiniityllä. Toimimme Marjan kanssa molemmat opettajina ja vapaaehtoiset wooffarimme hoitivat ansiokkaasti ruokahuollon meille ja kurssilaisille. Pinja, jonka piti myös toimia opettajana kurssilla, sairastui ikävä kyllä koronaan juuri ennen kurssia, eikä pystynytkään osallistumaan. Kurssilaisia oli 12 ja kaikki osallistuivat aktiivisesti kurssiin alusta loppuun.

Erkki selostaa lammen rannalla veden kulkua Iso-orvokkiniityllä. ©Celestine Choisy

Rakensimme kurssin pemakulttuurin suunniteluprosessin varaan, eli kävimme permakulttuurin yleisesittelyn jälkeen läpi permakulttuurisuunnittelun vaiheet (Havainnointi, Analyysi, Suunnittelu, Toteutus ja Ylläpito, Arviointi) teoriassa ja toisaalta käyttäen esimerkkeinä Iso-orvokkiniityllä toteuttamiamme osa-alueita. Puhuessamme havainnoinnista esittelimme samalla Iso-orvokkiniityn yleisesti; analyysiin käytimme ekotalomme energiajärjestelmää; suunnittelun yhteydessä tutustuimme suunnitteluverkkoon (design web) ja pohdimme ruokaomavaraisuutta ja toisaalta sijoittelimme ryhmätöinä elementtejä kurssilaisten omiin esimerkkitapauksiin; toteutuksen ja ylläpidon yhteydessä tutustuimme sieniviljelyyn ja metsäpuutarhaan Iso-orvokkiniityllä ja keskustelimme myös vuodenkierrosta ja ajanhallinnasta; ja lopulta arvioinnin yhteydessä kävimme läpi mehiläishoidon kehittymistä Iso-orvokkiniityllä sekä ja pohdimme kestävän kehityksen donitsimallia.

Sää suosi kurssiamme ja pystyimme pitämään myös luento-osuudet ulkona. Talomme alapuolelle oli myös tehty tilat siltä varalta että olisi satanut. ©Celestine Choisy

Yritimme tasapainottaa kurssilla teorian, käytännön ja työryhmätyöskentelyn, mutta permakulttuurin esittely näin lyhyellä kurssilla on väkisinkin jossakin määrin teoreettinen. Permakulttuurin tausta ja motivointi edellyttävät, että puhutaan hiukan nykymaailman haasteista, kestävästä kehityksestä, permakulttuurin eettisistä periaatteista ja suunnitteluperiaatteista. Toisaalta nimenomaan suunnittelutyökalut antavat meille kaikille mahdollisuuden suunnitella itsellemme, tavoitteisiimme ja tilanteeseemme sopivan toimintatavan ja mallit. Ihan käytännön ”kädet mullassa” osuutta ei tällä kurssilla ollut, mutta seuraavalle kurssille varmasti sisällytämme senkin – yleisön pyynnöstä.

Tutustumiskierroksella käytiin mm puutarhassamme. ©Celestine Choisy

Kaiken kaikkiaan kurssi oli meille hieno kokemus ja positiivisesta palautteesta päätellen myös kurssilaisille, jotka toivottavasti saivat kimmokkeen jatkaa syvempää tutustumista permakulttuuriin ja kestävämpään elämäntapaan. Omalta osaltamme lupaamme pitää kursseja jatkossakin.

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!