Kurssin ajankohta 9.-10.4.2022
Keväisestä Erkin pitämästä ”Mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesillä” -kurssista on jo muodostumassa perinne – pidettiinhän ensimmäinen kurssi jo 2016 Patrick Sahlmanin ruotsinkielisen ylälistäpesäkurssin perään. Myös 2017, 2018, 2019 keväällä pidettiin kurssit; 2019 samansisältöinen kurssi myös englanniksi. 2020 ja 2021 pidin kurssin verkossa. Samaan aikaan kokemus ja ajattelu mehiläishoidosta ylipäänsä ja eri pesämalleista karttuu ja -voisi kai sanoa – radikalisoituu. Vuoden 2022 kurssi tulee olemaan sisällöltään jo melko erilainen kuin aikaisemmat kurssit eli aikaisempi osallistuminen ei ole ollenkaan syy olla osallistumatta tälle kurssille. Osallistua voi myös millä taustatiedon tasolla hyvänsä vaikka toki jonkinlainen pohjatieto mehiläisistä ja mehiläishoidosta varmasti auttaa. Tarkoitus on ennenkaikkea antaa erilainen ”mehiläisempi” näkökulma mehiläisiin kuin mitä tavanomaisilla mehiläishoidon kursseilla annetaan. Mehiläinen ei ole vain hunajantuotantokone. Kurssin jälkeen osallistujalla on paremmat edellytykset arvioida omaa suhdettaan mehiläisiin ja mehiläishoitoon.
Meillä on Iso-orvokkiniityllä tavallisia puisia Farrar-latomapesiä, ylälistapesiä, Warré-pesiä, ns Beboet pölkkypesiä ja puunrungosta tehtäviä pölkkypesiä on työn alla. 2020-21 en tehnyt varroa torjuntoja, joten pesämäärä on jonkin verran pienentynyt. Toisaalta olen siirtymässä kaikissa pesämalleissa ns Darwinilaiseen hoitotapaan, minkä pitäisi mahdollistaa mehiläisten pitäminen ilman varroan torjuntaa. Pölkkypesillä tutkin mahdollisuutta mehiläisten villiinnyttämiseen. Näistä riittää kurssille pohdittavaa, vaikka kaikkeen ei valmiita reseptejä ole olemassa.
Päättyvänä talvena pesiä oli talvehtimassa 5: 2 ylälistapesää ja 3 puista Farrar-pesää.
Keväällä 2020 ja 2021 pidin kurssin sattuneesta syystä verkkokurssina. Loppujen lopuksi se on toimiva ratkaisu teoriakurssilla, jossa emme ajankohdasta johtuen pääsisi pesille kuitenkaan. Kurssi pidetään kahtena aamupäivänä 9. ja 10. huhtikuuta, niin ei tarvitse koko päivää istua ruudulla. Järjestän kurssin käyneille (tämän tai aikaisemman kurssini) vihdoin tänä kesänä Mehiläisempää mehiläishoitoa tapaamisen Iso-orvokkinityllä. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Kurssilla käydään läpi mehiläisemmän mehiläishoidon taustalla olevia ajatuksia, mm permakulttuurin näkökulmaa, pölyttäjien ongelmia nykymaailmassa, mehiläisten biologiaa ja mehiläishoidon perusteita ja käytäntöjä ylälistapesillä. Lisäksi puhutaan ns Darwinilaisesta mehiläishoidosta ja luonnossa esiintyvien hunajamehiläisten biologiasta ja luontoon palauttamisesta.
Ensimmäinen aamupäivä painottuu mehiläisen ymmärtämiseen ja mikä on mehiläisemmän mehiläishoidon perusta. Toisena aamupäivänä käydään läpi käytännön mehiläishoitoa mm ylälistapesillä.
Kurssi rakentuu siten, että kunkin aihealueen yhteydessä jää tilaa myös keskustelulle.
Kursille ovat tervetulleita kaikki mehiläishoitokokemuksesta riippumatta.
Kirjoituksia mehiläishoidosta tällä sivustolla on jo jonkin verran, mihin voi tutustua ennen kurssille tuloa:
Oma mehiläisajatteluni on kuitenkin melkoisen evoluution alla, joten nuo vanhemmat kirjoitukset kertovat vain osittain kurssin sisällöstä ja nykyisestä ajattelustani.
Mehiläisempää mehiläishoitoa -kurssi
Paikka: VERKKO (Linkin saa kun on ilmoittautunut Holvi-verkkokauppamme kautta.)
Aika: 9.4. ja 10.4.2022
klo 9.00 – 14.00 molempina päivinä
Ohjelma 9.4.3022:
9.00 Tervetuliaiskahvit (osallistujien esittelyt)
9.30 – 14.00 Mehiläisemmän mehiläishoidon taustoja ja mehiläisten biologiaa
10.4.2022
9.00 – 14.00 Mehiläishoitoa eri pesämalleilla: perusteita ja käytäntöjä
Lisätietoja kurssista antaa opettaja Erkki Pöytäniemi
erkki (ät) iso-orvokkiniitty.fi
050 5505225
Kurssin hinta on 45 € (sis. alv 24%).
Jos kurssin hinta muodostuu esteeksi, ota yhteyttä. Noin 10% kurssilaisista voi perustellusti osallistua kurssiin 10 € hintaan.