Meistä

Tällä sivustolla pääsette seuraamaan, mitä tapahtuu, kun kaksi luomutuotannon ja elintarvikealan ammattilaista maatalouskoulutuksella hurahtaa permakulttuurin pauloihin. Päätimme tehdä elämästämme ja ehkä myös perheemme nuorison tulevaisuudesta ekologisemman ja kestävämmällä pohjalla toimivan. Samalla tavoitteenamme on kehittää permakulttuurin menetelmiä näihin pohjoisiin olosuhteisiin ja luoda esimerkkejä ja malleja myös muille toteutettaviksi.

Kiivaan etsinnän jälkeen löysimme projektillemme sopivan toteutuspaikan Karjalohjalta ja kaupat 3 ha vanhasta kuusimetsästä, n.1,3 ha pellosta ja n. 1 ha rakennuspaikasta nuoressa koivikkorinteessä syntyivät useiden mutkien jälkeen 4.6. 2014.

 

Marja syntyi paljasjalkaisena kuopiolaisena, mutta sai lähtemättömän tartunnan maatalouteen jo pienenä mummin ja ukin luona maalla lehmiä, hevosia ja välillä sikoja, vuohia ja lampaita ”hoidellessaan”. Opiskeli siis agrologiksi, mutta Erkin tavattuaan päätyi luomuelintarvikealalle. Teoreettisen filosofin koulutus Helsingin yliopistosta mahdollistaa asioiden syvällisemmän pohdinnan ja teoretisoinninkin. Kaupalliseen työuraan väsähtäneenä päätti hakea elämälleen uuden suunnan, joka löytyi kesän 2013 Kolin Mattilan permakulttuurikurssilta (PDC).

Good Food March (Photographer: Erkki Poytaniemi)

 

Erkki: Suomalaisen luomun pitkäaikainen taustavaikuttaja, luomuyrittäjä ja luomuviennin kaupparatsu. Muistaa kuulleensa permakulttuurista jo agronomiopiskeluaikanaan 1980-luvulla, mutta vakavammin kiinnostunut siitä vasta 2013 Marjan yllyttämänä. Biodynaamisen viljelyn viljelyneuvoja 1980 luvulla, luomuleipuri 1989-1995 (Kuusian Leipä Oy / Samsara Oy) ja 1997 lähtien pääasiassa toiminut luomutuoteviennin parissa osallistuen samalla osaltaan suomalaisen luomualan kehittämiseen. Rakentanut yhden hengittävän hirsitalon 1990-luvun alussa. Valokuvaaja. Erkki suostui Vihreiden kunnallisvaaliehdokkaaksi Lohjalla 2017 ja ryhtyi kirjoittamaan ”poliittista blogia” osoitteessa erkkipöytäniemi.fi.

 

Iso-orvokkiniitty:

Ostimme kesäkuussa 2014 kartalla sinisellä merkityn, Karjalohjan Immolassa sijaitsevasta Isoniitystä lohkotun, alueen, joka käsittää 3 ha kuusi- ja sekametsää, n.1,3 ha peltoa ja 2 rakennustonttia nuoressa koivikkorinteessä eli yhteensä hiukan yli 5 ha. Metsässä on noro ja pähkinälehto, myös koivikossa kasvaa pähkinää. Pelto on vanhaa järvenpohjaa ja savimaata, muutoinhan paikka kuuluu Lohjanharjun alueeseen. Karjalohjan kylä on n. 2 km pohjoiseen ja kaava-alueen raja on juuri rakennustonteillamme.

Elokuussa 2016 ostimme loput Isoniitystä eli punaisella rajatun noin 7,5 hehtaarin alueen, joka on pääosin peltoa. Pohjoisosassa on hiukan metsää ja suota ja samoin eteläosassa on metsää. Koko tilan pinta-ala on näinollen nyt 12,8 hehtaaria, josta noin 7 hehtaaria peltoa ja alle 6 hehtaaria metsää (rakennustontit mukaanlukien). Punaisella ohuemmalla viivalla on rajattu toinen (vielä vapaa) rakennustontti.

Alueeseen kuuluu myös venevalkamaoikeus Puujärvessä (kartalla lännessä) ja vesioikeus. Peltoa (keltaisella) on Varkalahdentien molemmin puolin, ja länsi- ja luoteispuolella on Puujärveen liittyvä kosteikkoalue (Pienisuo, Isosuo). Pellot ovat pitkään luomuviljelyssä (noin vuodesta 2000) ja suuri osa on edelleenkin paikallisella luomutuottajalla vuokralla. Koillispuoleisen naapurimme metsät on päätehakattu kymmenkunta vuotta sitten joten samoin kuin suuri osa Karjalohjantien toisella puolella olevasta metsästä.

Pellon itäreunassa olevan pienen metsäsaarekkeen vieressä oli kevääseen 2015 saakka asuntovaunumme. Kohopenkkimme ja mehiläisemme ovat saarekkeen eteläpuolella. Rakennamme taloa suunnilleen numeron 33 kohdalla lounaaseen viettävälle rinteelle. Kartan oikealla laidalla on Salon  tieltä Karjalohjalle menevä tie. Talolle päästään maittemme läpi kulkevan Varkalahdentien kautta.

Iso-orvokkiniityllä ei ollut rakennuksia tai muutakaan ”infraa”, joten kaikki on suunniteltava ja rakennettava alusta. Iso-orvokkiniitty on meille luomurakentamis- ja permakulttuuriprojekti, jonka tavoitteena on mahdollistaa kestävä elämäntapa permakulttuurisella pientilalla, kehittää siihen liittyviä toimintatapoja ja antaa virikkeitä muille. Tämä kaikki tietysti mahdollisuuksiemme ja resurssiemme puitteissa. Kokonaisuuden suunnittelu tapahtuu permakulttuurin periaatteiden pohjalta. Tämä sivusto kertoo tästä prosessista ja kokemuksistamme ja muutenkin pyrimme aktiiviseen vuorovaikutukseen muiden kanssa, joilla on samansuuntaisia tavoitteita.

Tässä vaiheessa suurin projekti tulee tietysti olemaan talon rakennus. Se on olkipaalisavitalo pilareilla lounaisrinteessä ja mahdollisimman suurelta osin luonnollisista (ja jopa luomu) materiaaleista eli muoveja ym mahdollisimman paljon välttäen. Oljet ovat tietysti luomutilalta ja savi omalta pellolta. Talon on suunnitellut arkkitehtiopiskelijapoikamme Jaakko Pöytäniemi ja virallinen pääsuunnittelija on arkkitehti Kati Juola Natural Building Companysta. Heinäkuussa 2015 muutimme Espoosta Karjalohjalle vain kilometrin päähän tiluksiltamme vuokralle, syyskuussa 2015 saimme vihdoin puolentoista vuoden yrittämisen jälkeen asuntomme Espoossa myytyä ja huhtikuussa 2016 myös toimistomme Espoossa. 2016 voitiin rakentaminen aloittaa ja toiveissa on, että talo valmistuisi asuttavaan kuntoon 2017 syksyllä. Rakentamisen yhteydessä järjestämme myös työpajoja olkipaalisavirakentamisesta ja tulisijojen muuraamisesta, joten pysykää kuulolla. Toki rakentamisen suhteen on muitakin suunnitelmia kuten sauna ja ”Climate battery” periaatteella toimiva kasvihuone.

Olemme ”off-grid” monella tavalla, eli emme liity sähkö-, vesi- tai viemäriverkkoon. Joulukuussa 2016 kytkettiin talon katolle aurinkopaneelit ja maaliskuussa 2017 talon koillispuolelle mäen laelle pystytettiin pientuulivoimala.

Paras tapa seurata tekemisiämme on joko tilata blogipostauksemme (”Tilaa uutiskirje” -linkki tuossa oikealla) tai liittymällä Facebook-ryhmäämme.

DCIMGGOPRO (Erkki Pöytäniemi)

Marraskuussa 2015 otettu ilmakuva kaakosta. Kuvassa näkyy etualalla peltomme, jonka oikeassa reunassa metsäsaareke, jonka edessä puutarhamme. Puutarhan oikealla puolella koivikossa on talomme rakennuspaikka. Talon pohjoispuolella näkyy vanhaa kuusikkoa.

Sivuston lukuohje: Sivusto koostuu sivuista ja postauksista. Sivuilla esitellään pääteemat ja niitä päivitetään kun asiat edistyvät ja viisastumme ja ehdimme. Postaukset ovat artikkeleita, jotka kertovat kirjoittamishetkestä ja senhetkisistä ajatuksista. Postauksia ei päivitetä myöhemmin, mutta tarpeen mukaan niitä voidaan myöhemmin kommentoida tai kertoa aiheesta lisää uusilla postauksilla. Postaukset luokitellaan pääteemojen mukaisiin kategorioihin, jolloin kategoriavalikosta voi helposti valita kunkin teeman mukaiset postaukset.

Pääkategoriat blogissa tällä hetkellä (kts etusivu):

Sivuja ja postauksia saa kommentoida asiallisesti ja esittää kommenttikentässä kysymyksiä. Koska spammaus on blogimaailman suurimpia ongelmia,  kommentit eivät tule heti näkyviin ainakaan ensimmäisellä kerralla, sillä joudumme hyväksymään ne yksi kerrallaan. Keskustelua voi käydä myös Facebook-sivullamme eli artikkeleita ja muita postauksia voi kommentoida siellä.

Meillä on verkkokauppa osoitteessa https://holvi.com/shop/iso-orvokkiniitty/

Yleiset terveiset voi jättää Vieraskirjaamme.

 

 

Versiot (viimeinen muutoksentekijä ylimmäksi – isommat mutokset boldilla):

  • Erkki 22.3.2017
  • Erkki 23.12.2016
  • Erkki 29.10.2015
  • Erkki 15.12.2014
  • Erkki 16.11.2014
  • Erkki 13.6.2014
  • Marja 6.6.2014

Vastaa