Tämän kertaisessa omavaisuuden yhteispostauksessa ajattelin paneutua permakulttuurikirjallisuuteen. Aihe on itsellenikin ajankohtainen, koska viime viikkoina olen valmistellut opetusmateriaaleja joitakin kevään ja kesän aikana vetämiäni kursseja varten. Permakulttuurista on olemassa paljon ulkomaista kirjallisuutta, mutta suomeksi ei juurikaan.
Toinen ongelma on se, että juuri meidän ilmastoon ja olosuhteisiin ei vielä ole paljonkaan sovellettu permakulttuuria ja hyviä esimerkkejä alkaa vasta tulla. Suomesta en oikeastaan tiedä ketään, joka olisi tehnyt pitkäjänteisesti permakulttuurin kehittämistä olosuhteisiimme käytännössä. Ruotsista sellaisia alkaa jo löytyä.
Suomenkielinen esittelyteos permakulttuurin suunnittelumenetelmään on Ilkka Aulan ”Permakulttuuriopas. Käsikirja lasten ja nuorten kanssa työskenteleville”. Sitä voi tilata täältä: www.elontila.fi. Vaikka opas onkin tarkoitettu lähinnä opettajille ja päiväkotiohjaajille se toimii kyllä kenelle tahansa oppaana alkuun pääsyyn.
Permakulttuurin teoreettiseen taustaan voi tutustua suomeksi lataamalla ilmaiseksi David Holmgrenin Permakultuurin ydinolemus -teoksen pdf-tiedostona. Se löytyy David Holmgenin ylläpitämältä sivustolta Permacultureprinciples, linkistä: https://permacultureprinciples.com/resources/free-downloads/.
Sivustolla on paljon muutakin tietoa englanniksi. Permakultuurin ydinolemus on käännös teoksesta ”The Essence of Permaculture”, joka taas on lyhennelmä Holmgrenin perusteoksesta ”Permaculture – Principles & Pathways Beyond Sustainability”.
Tämän lisäksi on suomeksi ilmestynyt Riikka Kaihovaaran kirja ”Riippumaton puutarha. Teollisen ruokatuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet”, joka tarjoaa pafletinomaisesti nykymenon vaihtoehdoksi permakultuurisen suunnittelumenetelmän ruoantuotantoon. Siinä paneudutaan ennemminkin permakulttuurin suunnittelumenetelmän yhteiskunnalliseen merkitykseen eikä niinkään itse menetelmään.
Juuri muuta kirjallisuutta ei suomeksi sitten permakulttuurista vielä löydykkään. Puutetta voisi lähteä korjaamaan käännöskirjallisuudella, jos sopiva kirja löytyisi. Ehdokkaita voisi harkita vaikkapa seuraavista kahdesta ruotsalaisesta vaihtoehdoista.
Viime vuonna Ruotsissa julkaistu ja siellä vuoden puutarhakirjan palkinnon saanut ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” on pohjoismaisen permakulttuurin pioneeripariskunnan Philipp Weissin ja Annevi Sjöbergin monen vuoden kokemuksen ja tutkimustyön tuloksia yhteenkokoava teos. Heidän permakulttuuripaikkansa Puttmyra sijaitsee Ruotsissa Stjärnsundin ulkopuolella samoilla leveysasteilla kuin Turku, mutta hieman sisämaassa. Kartalta katsoen voisi hyvinkin vastata kasvuolosuhteiltaan Riihimäen Hyvinkään seutuja Suomessa.
Kirja paneutuu permakulttuurin peruselementteihin kuuluvan tuottavan metsäpuutarhan teoriaan ja käytäntöön. Siitä saa käytännön ohjeet monipuolisen metsäpuutarhan perustamiseen ja ylläpitoon. Kirjassa esitellään myös 31 puuta, 35 pensasta ja 105 monivuotista ruohovartista kasvia, kuusi köynnöstä ja kymmenen yksi- tai kaksivuotista hyötykasvia.
Aikaisemmin aiheesta kiinnostuneet ovat joutuneet turvautumaan lähinnä englantilaisiin ja amerikkalaisiin perusteoksiin, joiden soveltuvuus olosuhteisiimme on arvailujen ja kokeilujen varassa. Philipin ja Annevin ohjeet ovat täällä suoraan sovellettavissa. Kirjoittajien blogi löytyy täältä: https://skogsträdgården.stjärnsund.nu
Toinen kiinnostava ruotsalaiskirja on sekin perhetuotos. Ylva, Johan ja Siri Arvidsson ovat tehneet käytännönläheisen permakulttuurioppaan nimeltä ”Permakultur! Framtiden i din trädgård”. Ruotsia osaavalle se on perustellinen johdatus permakulttuurin suunnittelumetodiin ja käytönnön tekniikoihin. Kirjan voi tilata Arvidsonien tilan Borrabon kotisivuilta: http://www.borrabo.se
Ihan kiva olisi saada kommentteja, millainen permakulttuurikirjallisuus kiinnostaisi, koska Suomen Permakulttuuriyhdistys on miettinyt jonkun kirjan kääntämistä suomeksi. Voin vielä viestiä sinne, koska olen yhdistyksen hallituksessa.
Tässä muut omavaraisuusryhmän kirjoitukset:
- Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html
- Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.html
- Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-3/
- Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html
- Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918
- Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html
- Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html
- Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/04/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
- Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html
- Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html
- Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159
- Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus
- Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html
- Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html
- Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html?
- Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html
- Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html
- Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508
- Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/kevat-keikkuen-tulevi-ja-pari-muutakin.html
- Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/pienin-askelin-with-small-steps.html
- Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/03/31/huhtikuu-kevatta-kohti
- Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/
- Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/
- Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975
- Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/
- Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html
- Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/esikasvatuspuuhien-etenemisesta-ja-kaksi-rakkainta-puutarhakirjaani/
Olisin kiinnostunut permakulttuurikirjasta, jossa käytäisiin läpi miten oma alue kannattaa suunnitellaja missä järjestyksessä siinä kannattaisi edetä. Lisäksi kiinnostaisi miten tukea kasvien menestymistä oloissamme ja vaihtelevissa säissä. Suomenkielinen kirjallisuus aiheesta olisi todella upea asia.
”Permakultur! Framtiden i din trädgård” voisi olla kiinnostava.
Hyviä kirjavinkkejä permakulttuurista. Riippumaton puutarha löytyy jo kirjahyllystä.
Kiitos mielenkiintoisista kirjavinkeistä! Taidanpa kokeilla josko näitä sattuisi löytymään kirjastosta edes kaukolainana.
The Resilient Farm and Homestead, Ben Falk. http://www.wholesystemsdesign.com/what-we-do/ – Erinomainen kirja perustuu tekijän Permakulttuuritoimintaan koillis USA’ssa (Vermont), jossa kunnon talvet.
Jep, joitakin amerikkalaisia oppaita voi soveltaa hyvin Suomessa, kasvillisuus voi olla vähän toista kuin täällä. Olisi mukavampi hyödyntää pääasiassa paikallista kasvikantaa kuin tuoda amerikkalaisia. Falkin kirja löytyy meiltäkin ja vastaava kirja Ruotsista on Richrard Perkingsin Making Small Farms Work. Hänellä on siis tila Ruotsissa ruotsalaisen vaimonsa kanssa vaikka hän itse onkin kotoisin Englannista. http://www.ridgedalepermaculture.com Nää oppaat on maatilamittakaavan toimintaan kiinnostavia.
Erinomaista, että otatte aiheen esiin! Kiitos kirjavinkeistä! Minua kiinnostaisi eniten mahdollisimman käytännönläheinen opas aiheesta vasta-alkajalle. Miten edetä vaihe vaiheelta suunnittelusta toteutukseen nimenomaan Suomen oloissa. Mitkä ovat pahimmat kompastuskivet ja miten homman saa toimimaan jne. Olisi kiva myös osallistua kurssille, joka käsittelisi aihetta mahdollisimman konkreettisesti.
Tässä olisi jälleen yksi asia, johon pitäisi paneutua hiukan enemmän. Permakulttuuri on juuri semmoinen asia, josta on hiukan hajua, mutta kellekään ei ääneen osaisi järkeävästi selittää mitä se tarkalleen tarkoittaa. Minusta tuntuu, että ideologiasta on paremmin tietoa saatavilla kuin ihan käytännön toteuttamisesta.
Kävin yhden permakulttuurikurssin, mielenkiintoista ja hyvä lisä puutarhanhoidon kokonaisuuteen.
Todella mielenkiintoisia kirjoja! Laitetaan ylös 🙂
Onpa pitkä lista suosituksia! Täytyy koklata, löytyisikö maakunnan kirjastoista jotain näistä edes selailtavaksi – puutarhurina olen vielä toistaiseksi niin noviisi, että en edes yritä liiaksi pinnistellä puutarhan hoitamisen kanssa (kunhan edes omenapuut saisi leikattua joskus, huh… )
Sellainen kirja voisi kiinnostaa missä neuvotaan asioissa vähän kuin ”step by step”. Kirja jossa kerrotaan selkeästi asioista niin että aloittelijakin ymmärtää. Sillä sellaisen kirjan olisin itse varmasti lukenut.
Näin huonosti nukutun yön jälkeen luin otsikon ”Riippumaton puutarha” ja mietin että jo on omistussuhteet sekaisin jos riippumatto omistaa puutarhan. 😀
Kiitos permakulttuuria käsittelevistä vinkeistä, aihe on itsellä sydäntä lähellä mutta suomenkielistä (ja pohjoisiin oloihin erityisesti soveltuvaa) materiaalia on tosiaan niukasti saatavilla.
Tosi kiinnostava aihe! Kiitos kirjavinkeistä! Aurinkoista huhtikuuta!
Kiitoksia hyvistä kirjavinkeistä ja ihanaa toukokuuta!
Olisi kyllä kiva saada joku noista ruotsinkielisistä oppaista käännettynä, koska itseltäni ei ruotsinkieli taitu. Permakulttuuri on itselleni vieraampi, mutta kiinnostava aihe.