Tämän kertaisessa omavaisuuden yhteispostauksessa ajattelin paneutua permakulttuurikirjallisuuteen. Aihe on itsellenikin ajankohtainen, koska viime viikkoina olen valmistellut opetusmateriaaleja joitakin kevään ja kesän aikana vetämiäni kursseja varten. Permakulttuurista on olemassa paljon ulkomaista kirjallisuutta, mutta suomeksi ei juurikaan.

Toinen ongelma on se, että juuri meidän ilmastoon ja olosuhteisiin ei vielä ole paljonkaan sovellettu permakulttuuria ja hyviä esimerkkejä alkaa vasta tulla. Suomesta en oikeastaan tiedä ketään, joka olisi tehnyt pitkäjänteisesti permakulttuurin kehittämistä olosuhteisiimme käytännössä. Ruotsista sellaisia alkaa jo löytyä.

Suomenkielinen esittelyteos permakulttuurin suunnittelumenetelmään on Ilkka Aulan ”Permakulttuuriopas. Käsikirja lasten ja nuorten kanssa työskenteleville”. Sitä voi tilata täältä: www.elontila.fi. Vaikka opas onkin tarkoitettu lähinnä opettajille ja päiväkotiohjaajille se toimii kyllä kenelle tahansa oppaana alkuun pääsyyn.

Permakulttuurin teoreettiseen taustaan voi tutustua suomeksi lataamalla ilmaiseksi David Holmgrenin Permakultuurin ydinolemus -teoksen pdf-tiedostona. Se löytyy David Holmgenin ylläpitämältä sivustolta Permacultureprinciples, linkistä: https://permacultureprinciples.com/resources/free-downloads/.

Sivustolla on paljon muutakin tietoa englanniksi. Permakultuurin ydinolemus on käännös teoksesta ”The Essence of Permaculture”, joka taas on lyhennelmä Holmgrenin perusteoksesta ”Permaculture – Principles & Pathways Beyond Sustainability”.

Tämän lisäksi on suomeksi ilmestynyt Riikka Kaihovaaran kirja ”Riippumaton puutarha. Teollisen ruokatuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet”, joka tarjoaa pafletinomaisesti nykymenon vaihtoehdoksi permakultuurisen suunnittelumenetelmän ruoantuotantoon. Siinä paneudutaan ennemminkin permakulttuurin suunnittelumenetelmän yhteiskunnalliseen merkitykseen eikä niinkään itse menetelmään.

Juuri muuta kirjallisuutta ei suomeksi sitten permakulttuurista vielä löydykkään.  Puutetta voisi lähteä korjaamaan käännöskirjallisuudella, jos sopiva kirja löytyisi. Ehdokkaita voisi harkita vaikkapa seuraavista kahdesta ruotsalaisesta vaihtoehdoista.

Viime vuonna Ruotsissa julkaistu ja siellä vuoden puutarhakirjan palkinnon saanut ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” on pohjoismaisen permakulttuurin pioneeripariskunnan Philipp Weissin ja Annevi Sjöbergin monen vuoden kokemuksen ja tutkimustyön tuloksia yhteenkokoava teos. Heidän permakulttuuripaikkansa Puttmyra sijaitsee Ruotsissa Stjärnsundin ulkopuolella samoilla leveysasteilla kuin Turku, mutta hieman sisämaassa.  Kartalta katsoen voisi hyvinkin vastata kasvuolosuhteiltaan Riihimäen Hyvinkään seutuja Suomessa.

Kirja paneutuu permakulttuurin peruselementteihin kuuluvan tuottavan metsäpuutarhan teoriaan ja käytäntöön. Siitä saa käytännön ohjeet monipuolisen metsäpuutarhan perustamiseen ja ylläpitoon. Kirjassa esitellään myös 31 puuta, 35 pensasta ja 105 monivuotista ruohovartista kasvia, kuusi köynnöstä ja kymmenen yksi- tai kaksivuotista hyötykasvia.

Aikaisemmin aiheesta kiinnostuneet ovat joutuneet turvautumaan lähinnä englantilaisiin ja amerikkalaisiin perusteoksiin, joiden soveltuvuus olosuhteisiimme on arvailujen ja kokeilujen varassa. Philipin ja Annevin ohjeet ovat täällä suoraan sovellettavissa. Kirjoittajien blogi löytyy täältä: https://skogsträdgården.stjärnsund.nu

Toinen kiinnostava ruotsalaiskirja on sekin perhetuotos. Ylva, Johan ja Siri Arvidsson ovat tehneet käytännönläheisen permakulttuurioppaan nimeltä ”Permakultur! Framtiden i din trädgård”. Ruotsia osaavalle se on perustellinen johdatus permakulttuurin suunnittelumetodiin ja käytönnön tekniikoihin. Kirjan voi tilata Arvidsonien tilan Borrabon kotisivuilta: http://www.borrabo.se

Ihan kiva olisi saada kommentteja, millainen permakulttuurikirjallisuus kiinnostaisi, koska Suomen Permakulttuuriyhdistys on miettinyt jonkun kirjan kääntämistä suomeksi. Voin vielä viestiä sinne, koska olen yhdistyksen hallituksessa.

Tässä muut omavaraisuusryhmän kirjoitukset:

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!