Uusi kevät taas koittaa, vaikka lunta on maassa puoli metriä. Valon määrä vaan lisääntyy ja itsekin tässä heräilee talvihorroksesta. Niinpä on aika ryhtyä miettimään tämän vuoden suunnitelmia.
Siitähän se on jatkettava, mihin syksyllä jäätiin ennen kuin tuli pimeää, kylmää ja märkää. Onneksi tuli talon muuttotarkastus tehtyä. On saatu asua täällä koko talvi ja ottaa tuntumaa ekotalossa asumiseen. Syksyllä jäi kesken pohjoispuolen kuisti ja etelän terassi, ulkovuoraus saatiin melkein valmiiksi.
Talon rakentaminen jatkuu
Ensi talven varalle syntyi oiva idea sähköntuotannon suhteen. Meidän aurinkopaneelit ja tuulimylly kun eivät tuota tarpeeksi sähköä talven pimeimpänä aikana. Ensi kesänä paikallinen autokorjaaja muuttaa bensakäyttöisen generaattorimme biokaasukäyttöiseksi! Generaattorille rakennetaan myös eristetty vaja, jolloin se tuottaa ekosähköä lähes huomaamattomasti. Vielä kun saataisiin kylälle oma biokaasulaitos, niin oltaisiin senkin suhteen lähes omavaraisia!
Talon katolle on vielä aurinkokeräimet asentamatta. Viime kesänä vesi lämpeni aurinkopaneelien ja tuulimyllyn tuottamalla ylimääräsähköllä, joka dumpataan lämminvesivaraajaan. Talvella vesi lämpenee takalla, jossa on kuumavesikierto samaiseen lämminvesivaraajaan. Muutama lämmitys viikossa pitää kyllä veden 30-60°C asteessa ja riittää hyvin käyttöveden tarpeeseemme.
Lattialämmitys on päällä vain kellarin osalta, joka sillä tavalla saadaan pysymään plussan puolella (vesi tulee ja menee kellarin kautta). Varsinaiseen lattialämmitykseen kuuma vesi ei nyt riitä. Joka tapauksessa aurinkokeräimillä saadaan vettä lämpimäksi tehokkaammin ja saataneen lämmityskautta merkittävästi lyhennettyä, kun siitä riittää tehoa myös lattialämmitykseen. Se nähdään sitten käytännössä ensi talvena.
Kun säät sallivat, terassin ja kuistin rakennushommia jatketaan. Rakennustelineet saadaan vihdoin purettua talon ympäriltä kunhan tikapuut vintin kulkuaukolle saadaan tehtyä. Räystäskourut tehdään siperianlehtikuusilankuista ja kiinnitetään takorautaisilla pidikkeillä, jotka tosin on vielä tervattava, jotta kestävät kosteutta. Kovasti mietinnässä on myös sadevedenkeruujärjestelmä, joka on alkuperäisissä suunnitelmissa. Sen toteuttaminen vain tuntuu aika haastavalta. Hyviä ideoita otetaan vastaan.
Pihaamaa kuntoon
Sitten päästäänkin pihamaan kimppuun. Aikamoinen kaaos tästä rakentamisesta on syntynyt. Nyt lumi vielä peittää alleen kaiken, mutta kevään mittaan paljastuu epämääräiseksi myllätty maa talon ympäriltä. Siihen olisi vielä kaivettava sadevesiputket. Sitten on pakko tehdä tasoitustöitä ja viedä ylimääräisiä maamassoja jonnekin hyötykäyttöön.
Koko rakennusprojektin ajan olen sydän syrjällään seurannut, kuinka rakennustyömaa valtaa yhä enemmän tilaa siltä upealta metsältä ja metsän pohjalta tässä ympärillä. Onneksi vähän etäänpänä on vielä jäljellä kielokasvustoja ja saniaispöheikköjä. Niitä saadaan sitten levitettyä takaisin talon ympärille, kunhan loput kaivuuhommat ja tasoitustyöt on saatu tehtyä.
Talon edestä joudutaan myös kaatamaan pois korkeimpia puita, lähinnä koivuja. Ne varjostavat aurinkopaneeleita ja ovat muutenkin kaatuilemassa itsekseen, kun mesisieni näyttää vallanneen alueen.
Pajukkopuhdistamo valmiiksi
Toinen isompi työmaa löytyy pajukkopuhdistamon ympäriltä. Puhdistamo saatiin syksyllä kaivettua ja täytettyä. Keväällä istutetaan pajut. Puhdistamoaltaan reunat on vielä käännettävä ylös ja pengerrettävä.
Koko puhdistamohommasta jäi aikamoiset kasat pellolta kaivettua savea. Olemme kovasti kyselleet, tarvitseeko kukaan sitä. Tutut kyläläiset käyttivät sitä jonkin verran lampensa tiivistämiseen. Lopuille täytyisi keksiä hyötykäyttöä ja loppusijoituspaikka.
Puhdistamon viereen olemme suunnitelleet leiripaikkaa eli keskelle nuotiokatos ja ympärille tasaista maata telttoja varten. Sitten täällä voisi pitää erilaisia tapahtumia ja leirejä. Olemme miettineet erilaisia keinoja käyttää savikasat alueen rakentamisessa. Jos ne vain tasoittaa alueelle, on meillä märällä ilmalla iso mutakenttä. Humuspitoinen pintanurmi, johon olisi parempi istuttaa uutta kasvillisuutta, jäisi mutakentän alle.
Olen miettinyt alueelle suunnitelmaa, jossa savikasoista saataisiin muotoiltua istutusalueita niin, että ensin kaivetaan pintamaa ylös ja kasataan savimaata tilalle ja peitetään se lopulta pintamaalla. Istutusalueet rajataan käytävillä, joista voidaan myös myöhemmin kaivaa humuspitoinen pintamaa istutusalueille ja päällystää ne jollain sopivalla materiaalilla.
Voisikohan tässäkin hyödyntää olemassaolevia resursseja? Yksi mahdollisuus olisi tehdä käytävät sahanpurusta, jota paikalliset puusepänverstaat tuovat mielellään edullisesti, sehän on heille jätettä. Käytävissä sahanpuru samalla maatuisi ja sitä voisi käyttää myöhemmin maanparannusaineena ja katteena ainakin happaman maan kasveille. Sahanpuruhan on aika hapanta ainakin, jos se on havupuista. Maatuessaan se myös käyttää typpeä, joten sahanpurukatteessa ei monetkaan kasvit viihdy ja siksi se on oiva käytävien päällyste.
Kuulostaahan tämä kaikki työläältä ja aikaa vievältä. Moinen massojen siirto edellyttää konetyötä, joka olisi tilattava joku tekemään. Ei siis ihan halpaakaan. Saa nähdä miten resurssit tähän riittävät. Lopputuloksena olisi kuitenkin hieno ja toiminnallinen alue, jota olisi helppo hyödyntää tulevaisuudessa vaikkapa jokavuotisten sieniymppäystalkoiden taukopaikkana tai mehiläishoitokurssien pitoon.
Tuulensuojaa ja taimitarha
Teemme tuulensuoja-aidannetta pajukkopuhdistamon pohjoispuolelle, naapurin pellon rajalle. Kovasti siellä jo kasvaa erilaisia pähkinäpensaita ja leppiä, myös muutama tuomipihlaja. Harvakseltaan niitä puita on vielä tuulensuojaksi, mutta kesän mittaan hankitaan lisää taimia ja täydennetään istutuksia.
Myös pihatien varteen kasvatetaan tuulensuojaksi ja hyödyksi puita ja pensaita. Näitäkin istutuksia täydennetään kesän aikana, jos säät sallivat. Viimekesähän oli kuivuudessan ihan mahdoton uusille istutuksille.
Suunnittelemme tänne metsäpuutarhaa aika isollekin alalle, onhan tuota lähipeltoa tuossa noin hehtaarin verran. On siinäkin ajateltava omavaraisuutta ja ryhdyttävä tuottamaan omia taimia. Niinpä aionkin lisätä tänne jo istutetuista marjapensaista ensi kesänä uusia taimia. Tätä lisäämistä tässä opiskellaan ja taimitarhan perustamista. Mitä kaikkea ja miten saataisiinkaan lisääntymään? Katsotaan miten pitkälle kesän aikana päästään!
Kasvimaa kuntoon
Karjalohjan kylätalolla meillä on tulossa mukavia puutarharyhmän tapaamisia. Aloitamme vaihtamalla siemeniä ja kokemuksia hyvistä lajikkeista sekä tututustumalla Hyötykasviyhdistyksen mainioon siemenluetteloon, joka on myös samalla viljelyopas. Siitä on sitten hyvä ryhtyä suunnittelemaan kesän yksivuotisten kasvien viljelyä.
Joitakin hyvin tuottavia kasveja ja lajikkeita on tänne jo löytynyt sen neljän vuoden aikana, joka kasvimaata on pidetty. Vähän kasvimaa on kyllä ollut pari viime vuotta heitteillä rakennuskiireiden takia, mutta nyt siihenkin olisi ehkä aikaa panostaa.
Kasvimaata on laajenettu pikkuhiljaa ja siellä on tehty kaikenlaisia kokeiluja kohopenkkien ja eri viljelymenetelmien kanssa. Nyt koko hommaa pitäisi kehittää systemaattisemmin.
Piharakennuksia ja kurssitoimintaa
Tästä päästäänkin sitten seuraavaan aiheeseen eli jos satoa alkaa tulla runsaammin, tarvitsemme sille säilytystilaa. Tällä hetkellä se on ollut yksi tuotantoa rajoittava tekijä. Maakellarille on suunniteltuna jo hyvä paikka. Jokohan se tänä kesänä saataisiin?
Toisena vaihtoehtona pohdittiin saunaa, jota myös kaipaamme kovasti. Taloonhan sitä ei rakennettu, jotta vältytään teollisten eristysmateriaalien käytöltä ja voidaan rakentaa kunnon sauna. Savusaunastakin haaveillaan. Nämä suunnitelmat ovat kuitenkin vielä kovin keskeneräisiä, niin ehkä keskitytään ensin maakellariin.
Erkki on tänäkin keväänä pitämässä mehiläistenhoidon ylälistapesäkurssin huhtikuussa ja silloin aletaan myös ymppäämään sienirihmastoja pölkkyihin. Sieniviljelyä on harrastettu jo kolme vuotta ja viime kesänä kaikesta kuivuudesta huolimatta saimme yli 100 kg siitakesadon. Se kannustaa jatkamaan!
Osallistumme nyt näiden blogikirjoitusten myötä yhteistyöhön muutamien muiden omavaraisuudesta bloggaavien kanssa. Eli joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kirjoitamme kukin samasta aiheesta ja linkitämme sivullemme toistemme kirjoitukset. Tässä linkit muiden kirjoituksiin:
Tsajut https://tsajut.fi/kuulumisia-ja-suunnitelmia/
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/02/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-1.html
Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/01/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/02/omasta-maasta-omalle-perheelle.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/omavaisuus-sarjan-aloitus-vuodelle-2019/
Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumisia-ja-suunnitelmia.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=353
Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-ja-tulevan-kauden.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/02/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-1.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/02/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-1.html
Torpan Tyttö http://torpantytto.com/2019/01/31/omavaraistelua-vuonna-2019
Caramellia https://caramellia.fi/suuret-lupaukset-kasvukaudelle-2019/
Varmuusvara https://varmuusvara.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-tulevan-kauden.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/02/suunnittelua-omavaraisuus-kotipihalla.html
Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/02/iloa-kasvukauteen-2019-joy-for-next.html
Villa Koira http:// https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/02/omavaraisuussuunnitelmia-vuodelle-2019.html
Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/02/ajatuksia-omavaraisuudesta.html
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/kevaan-marjapensassuunnitelmat/
Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/02/omavaraisuussuunnitelmia-vuodelle-2019.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/02/04/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-suunnitelmat
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/02/haaveita-ja-suunnitelmia-omavaraisempi.html
Villa Valtaus https://villavaltaus.blogspot.com/2019/02/talven-kuulumiset-tulevan-kauden.htm?m=1
Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=948
Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/02/13/haaveena-omavaraisuus-suunnitelma-vuodelle-2019/
Saman Otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1778
Teillä on todella mielenkiintoiset suunnitelmat ja kiinnostuin kovasti metsäpuutarhasuunnitelmistanne. Lisäksi tiedän miehen kiinnostuvan biokaasukäyttöisestä generaattorista. Jään innolla odottamaan miten suunnitelmanne etenevät 🙂
Biokaasugeneraattori on loistava idea. Kuulisin siitä mielelläni enemmän kunhan saatte projektia eteenpäin.
Tänne pitkin näköjään kirjautua sisään, että pääsee kommentoimaan. Ihan pakko varata aikaa lukea vanhempiakin tekstejä. Suunnitelmien lukemista jäi lähinnä piinaavan utelias olo monekin jutun suhteen suurimpana teidän omat energialaitokset. WAU! ja ekotalo toinen WAU!
Teillä on kyllä monen monityista mielenkiintoista projektia meneillään. Upea tuo viimem kesän kurpitsa ja perunamaa!
Kiitos siemenvaihtoideasta! Monena keväänä ollut niin myöhässä, että ajatuksesta onkin käytännössä muodostunut taimien vaihtoa.
Jos tänä keväänä ehtisi vielä vaihtaa siemeniä.
Tuosta energiapuolen kokonaisuudesta kiinnostaa ehdottomasti lukea/kuulla enemmän. Hiljakseen on tarkoitus kerätä siitä ymmärrystä omaa projektia varten…
kiitoksia kaikille kommentoijille! Vaihtakaahan siemeniä ja meidän sähköjärjestelmästä löytyy aikaisempia blogi-kirjoituksia esim. http://iso-orvokkiniitty.fi/blog/omaa-energiaa-ja-sahkoa/
Tässä on toinen mieheni kirjoittama blogi-kirjoitus energialaskelmista: http://iso-orvokkiniitty.fi/blog/energiaa/
Hei. Olen toki lueskellut nuo aikaisemmat sähköjärjestelmään ja energialaskelmiin liittyvät bligikirjoitukset. Erittäin mielenkiintoista.
Eniten kiinnostaisi tällä hetkellä kuitenkin kuulla ”tosielämän kokemuksia” sähkön ja lämmön tuotannosta yhden talven perusteella. Oletan, että osa suunnitelmista ja laskelmista on pitänyt hyvin kutinsa, mutta ehkä joidenkin osalta on tullut lisäoppia?
Hei, Juu tuo toivomasi ”tosielämän kokemuksia” postaus on tässä työn alla.
Hienoa, jään mielenkiinnolla odottamaan!