Yksi teemoista, joita halusimme Iso-orvokkiniityllä tutkia ja kehittää alusta saakka on ’hyötymetsäpuutarha’ tai ’syötävä metsäpuutarha’. Aloitimme puiden istutukset jo toisena kesänämme 2015 peltomme pohjoisreunalla, jonne halusimme kasvattaa tuulensuoja-aidanteen. 2016 istutimme tiemme viereen runsaasti puita ja marjapensaita ja 2017 vuorossa olivat mm jalopähkinät ja kastanja. Lajikkeellisia tai hybridi pähkinäpensaita on istutettu kymmeniä. Istutukset ovat jatkuneet vuosittain niin, että olemme istuttaneet tähän mennessä lähes 400 puuvartista kasvia edustaen noin 100 lajia. Lisäksi olemme istuttaneet muita perennoja ja monivuotisia vihanneksia ja aloittaneet kiltojen kehittämisen puiden ja pensaiden seuraksi. Olemme istuttaneet sekä pellolle että nuoreen metsään kokeillaksemme kahta erilaista lähestymistapaa metsäpuutarhan perustamiseen. Lajivalinnan lähtökohtana on ollut syötävyys tai muu hyöty ja monet lajeista ovat sellaisia, että perinteisesti ajatellen ne eivät pärjäisi Suomen ilmastossa, mutta koska ilmasto on jo lämmennyt niitä voidaan ja kannattaa kokeilla. Metsäpuutarhamme on vielä nuori, eikä monikaan puu ole vielä tuottanut mitään, mutta ajan mittaan kertyy tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Onneksi Suomessa on viime vuosina moni lähtenyt kokeilemaan metsäpuutarhojen istuttamista erilaisissa olosuhteissa.
Kiinnostus hyötymetsäpuutarhoihin liittyy yleisemmin ajatukseen siitä, että olemme aivan liian riippuvaisia yksivuotisista satokasveista ja maan jatkuvasta muokkaamisesta. Myöskään monivuotisia puita ja pensaita ei pitäisi viljellä yksipuolisina monokulttuureina vaan monipuolisina ekosysteemeinä, joissa osa lajeista tuottaa suoraan hyödynnettävää satoa ja osa tukee ekosysteemin kestävyyttä, esimerkiksi typensidonnalla, tuomalla maan syvemmistä kerroksista ravinteita muiden kasvien käyttöön, suosimalla pölyttäjiä ja muutenkin monipuolista lajistoa tai aromaattisia kasveja, jotka hämäävät hajuillaan tuholaisia. Tietenkin sienet kuuluvat monella tavalla metsäpuutarhaan. Tällaisen monimuotoisen viljelyjärjestelmän kehittäminen vaatii paljon jo olemassaolevan tiedon omaksumista, mutta myös valtavasti kokeiluja, joita viime vuosina onkin eri puolilla Suomea aloitettu. Laajemmin Iso-orvokkiniityn metsäpuutarhasuunnitteluun voi tutustua Erkin permakulttuurin diplomisuunnitelmassa Forest Garden. (Suunnitelma on englanniksi, koska permakulttuuridiplomia ei voi toistaiseksi suorittaa suomeksi, mutta käännämme aineistoa vähitellen myös suomeksi.)
Tänä kesänä pidämme 30.6.2024 ensimmäistä kertaa ””Permakulttuurisen metsäpuutarhatyöpajan” Iso-orvokkiniityllä. Metsäpuutarhakursseja on nykyään tarjolla runsaasti, joten meidän tarkoitus on pitää käytännönläheinen työpajatyyppinen Metsäpuutarhapäivä, jossa sekä käydään lyhyesti läpi teoriaa, tuodaan esille permakulttuurisuunnittelun näkökulmaa, tutustutaan käytännön tekemisen kautta Iso-orvokkiniityn metsäpuutarhaistutuksiin ja metsäpuutarhan hoitoon ja istutetaan puita, pensaita ja kiltoja. Jos tulet riittävän isolla kulkupelillä, ota kottikärryt ja lapio mukaan.
Aloitamme 30.6. klo 9.30
- 9.30: aloittelemme kahvilla ja teellä ja kertomalla Iso-orvokkiniityn taustasta ja hiukan permakulttuurista
- 10-11: tutustumme Iso-orvokkiniityn metsäpuutarhaan ja kerromme samalla myös hiukan metsäpuutarhateoriaa
- 11-12: aloittelemme töitä kärräämällä istutuksille kompostia ja katetta
- 12-13: kasviskeittolounas
- 13-15: hoito ja istutustöitä, samalla jutellen siitä, mitä tehdään
- 15-15.30: kahvi, tee, juttelua
- 15.30-17: hoito ja istutustöitä jatketaan
- 18-21: halukkaat voivat jäädä saunaan (voidaan myös sytyttää biohiiletin ja grillata – ottakaa omat eväät mukaan)
Tarinankerronta ja työnjohto: Erkki Pöytäniemi ja Marja Nuora
Hinta: 75 € (sis. kahvit ja keittolounaan)
Ilmoittautuminen: https://holvi.com/shop/iso-orvokkiniitty/