(Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Mehiläistarhamme on metsäsaarekkeen vieressä pellollamme, jossa kukkii lähinnä puna-, metsä- ja valkoapilaa, niittynätkelmää. Lauantaina heinä niitettiin.

Viime mehiläispäivityksen jälkeen ne sulkuristikot on lisätty ja lisälaatikoita laitettu. Koska rakennettuja kakkuja ei aloittelijalla ole, joutuvat mehiläiset rakennushommiin, mikä verottaa hunajan kertymistä pesään. Sulkuristikko on kahden Farrar-osaston päällä ja voimakkaimmalla 3-pesällä oli loppujen lopuksi sulkuristikon päällä 3 laatikkoa, muilla 2. Olen siirrellyt pohjukekakkuja alas sikiöalaan ja sikiökakkuja ylös ristikon päälle kuoriutumaan. Sillä tavalla kakkujen rakennusintokin pitäisi olla parempi kuin jos pohjukkeet jättää vaan pesän päälle. Mehiläismäärällä mitaten 3-pesä on voimakkain, 1-pesä toisena ja 2-pesässä tuntuu olevan vähiten porukkaa. Punkinlaskentalevyä olen pitänyt vuorotellen kussakin pesässä viikon ja eläviä punkkeja on löytynyt 1-3. Kuolleiden laskeminen mujun seasta on aika hankalaa, joten olen kirjannut vain tuon elävien määrän, jonka olen ajatellut olevan päivässä tippuva punkkimäärä. Ei siis hälyttävää. Tymolit on tilattu, jotta sadonkorjuun jälkeen voin aloittaa punkintorjunnan.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

1-pesästä saatiin eniten hunajakakkuja linkoukseen, vaikka 3-pesä vaikuttaa vahvemmalta.

Viikko sitten sunnuntaina (13.7.) tuntui, että erityisesti 1-pesässä on jonkin verran hunajaa. Lauantaina (19.6.) sitten kävin pesät läpi ottaakseni peitetyt kakut linkoukseen. Samalla poistin kustakin pesästä laatikollisen kehiä, siis peitettyjen kakkujen lisäksi rakentamattomia pohjukkeita. Näennäisesti voimakkaimmassa 3-pesässä ei ollut yhtään peitettyä kakkua otettavaksi, toki peittämättömiä melko täysiä kakkuja oli useita. Kun otin rakentamattomia pohjukkeita laatikollisen pois sinne jäi melkein pelkästään rakennettuja kakkuja 4 laatikollista, eli rakentaminen on ollut ahkeraa. Nähtävästi myös sikiöinti on ollut niin ahkeraa, että porukka on syönyt keräämänsä hunajan – sikiöinti ei siis ole osunut optimaalisesti. Satokausi on loppumassa ja mehiläisiä, jotka eivät kuitenkaan elä talven yli, on runsaasti. 2-pesästä otin yhden peitetyn hunajakakun talteen ja 9 rakentamatonta pohjuketta. 1-pesässä oli eniten otettavaa: 5 kohtuullisesti peitettyä kakkua. Ilmeisesti 1-pesässä on tavallaan ollut sikiökatkos juuri oikeaan aikaan, kun emo ryhtyi munimaan myöhemmin kuin muissa jaokkeissa. Kaiken kaikkiaan 3 jaoketta on rakentanut 7  laatikollista kakkuja eli rakennettujen kakkujen määrä on kolminkertaistunut. Olettaisin, että pesät jäävät talvehtimaan kahdelle Farrar-osastolle, joten 2-3 laatikkoa pitää vielä ottaa pois kustakin pesästä. En tosin ole oikein löytänyt mistään ohjetta Farrar-laatikoiden käyttämisestä talveuttamiseen. Ensi viikoksi on vielä luvattu hyvää keliä ja mm horsma kukkii vielä, joten toivottavasti peittämättömät kakut saadaan peitettyä ja linkoukseen. Ikävä kyllä juuri eilen käytiin lähiniityt niittämässä heinäksi (ja tänään ukkoskuuro kasteli ne). Toisaalta mehiläiset ovat tuntuneet menevän jonnekin pitemmälle joka tapauksessa; omalla pellolla niitä ei juuri ole näkynyt – jonkin verran kuitenkin valkoapilassa ja niittynätkelmässä. Tänään tien toisella puolella oli mehiläisiä horsmalla ja pelto-ohdakkeella. Viime viikolla ostin käytetyn 3-kehäisen käsinveivattavan lingon eräältä mehiläishoitajalta, jotta saadaan edes hiukan omaa hunajaa lingottavaksi ja maistettavaksi. Mukana tuli kuorimahaarukka. Hong Kong -liikkeestä kävin hakemassa muovisen ”kuorima-altaan”. Näillä pärjätään tällä erää. Linkouksessa kävi varmaan tyypillinen virhe, että ensimmäisellä kerralla linkosin liian kovaa, jolloin kakut painuivat lingon häkkiä vasten ja osittain rikkoontuivat. Siis kun siellä toisella puolella on hinajaa, joka ei pääse pois.  Eli ensimmäiset kierrokset on lingottava hiljaa ja sitten toinen puoli kovempaa ja ensin lingottu puoli uudestaan. Lopulta hunajaa saatiin 7 kg talteen, josta valtaosa siis 1-pesästä.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Luis ja Eweliina, joihin tutustuimme luomutilalla viime vuonna, ovat vierainamme. Yhdessä ihmetellään hunajakakkua.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Kuorin peitetyt hunajakakut siihen tarkoitetulla haarukalla.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Linkous käynnissä kolmikehäisellä käsinveivattavalla SAF lingolla. Lingon alla on siivilä ja hunajasäiliö.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Hunajaa omista pesistä! Hienolta tuntuu ja maistuu!

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!