Luomurakentaminen

Luomurakentaminen blogissamme

Mitä tarkoitamme luomurakentamisella? Voisimme käyttää myös ”natural buiding” -sanaa, mutta suomeksi luomurakentaminen lienee paras tarjolla oleva sana. Jos puhuisimme ekorakentamisesta, ei olisi selvää, mitä tarkoitamme. Näyttää siltä, että ekorakentamisessa on kaksi pääsuuntausta, jotka tuntuvat olevan osittain keskenään ristiriidassa. Luomurakentamisessa painotus on ekologisuudessa, mutta hyvin paljon myös materiaalien luonnollisuudessa. Ekorakentaminen voi tarkoittaa myös hyvin high-tech suuntautunutta passiivitalorakentamista, joka ei esimerkiksi materiaalivalintojen ja rakenteiden hengittävyyden osalta täytä luomurakentamisen ja luonnollisuuden kriteerejä. Talon hengittävyys ja siten terveellisyys on luomurakentamisen keskeisiä tavoitteita ja ratkaisu- ja materiaalivalintojen lähtökohta. Luomutaloissa on painovoimainen ilmanvaihto. Niistä ei luovuta energiatehokkuudenkaan takia.

 (Photographer: Erkki Poytaniemi)

Kesällä 2012 vierailimme Holmqvistien luomutilalla Kokkolassa ja heidän perinteisin menetelmin rakentamassaan  hirsitalossa.

Emme tietenkään ole itse rakentamisen asiantuntijoita, mutta harva omakotitalorakentaja on. Kuitenkin jokainen, joka rakentaa tai rakennuttaa itselleen talon, joutuu tekemään valintoja, jotka perustaa ilmeisesti siihen, minkä itse uskoo olevan totta ja keiden arvelee olevan asiantuntijoita. Viimeisten vuosikymmenten rakentamisen ja korjausrakentamisen tulokset ja ongelmat antavat ymmärtää, että useimpiin asiantuntijoihin ei ehkä olisi kannattanut luottaa. Luomutuotannon asiantuntijoina tiedämme, mitä maataloudessa on tapahtunut 1950-luvulta lähtien. Täysin rinnakkainen kehitys tapahtui rakentamisen puolella kun teollisen rakentamisen ja ”nykyaikaisten” materiaalien logiikka syrjäytti perinteisen rakentamisen. Panu Kailaa lukemalla oivaltaa, kuinka uudet menetelmät otettiin kritiikittömästi käyttöön ja mitä siitä seurasi.

Meille luomurakentaminen tarkoittaa hengittäviä rakenteita, luonnollisia materiaaleja, ekologisia energiaratkaisuja ja permakulttuurin lähtökohdista paikallisuutta, omavaraisuutta ja suljettuja kiertoja. Perinteisesti rakennettu hirsitalo edustaisi tietenkin luomurakentamista, mutta me päädyimme olkipaalisavirakentamiseen, millä saavutetaan mm talon hyvä eristävyys ja hengittävyys.

HAVAINNEKUVA 2 - pelto

Havainnekuva talostamme pellolta päin.

 

 

 

Luomurakentaminen blogissamme

Resursseja:

 

edit:

  • Erkki 29.10.2015
  • Erkki 5.-6.5.2014

Vastaa