Luomurakentaminen

Luomurakentaminen blogissamme

Mitä tarkoitamme luomurakentamisella? Voisimme käyttää myös ”natural buiding” -sanaa, mutta suomeksi luomurakentaminen lienee paras tarjolla oleva sana. Jos puhuisimme ekorakentamisesta, ei olisi selvää, mitä tarkoitamme. Näyttää siltä, että ekorakentamisessa on kaksi pääsuuntausta, jotka tuntuvat olevan osittain keskenään ristiriidassa. Luomurakentamisessa painotus on ekologisuudessa, mutta hyvin paljon myös materiaalien luonnollisuudessa. Ekorakentaminen voi tarkoittaa myös hyvin high-tech suuntautunutta passiivitalorakentamista, joka ei esimerkiksi materiaalivalintojen ja rakenteiden hengittävyyden osalta täytä luomurakentamisen ja luonnollisuuden kriteerejä. Talon hengittävyys ja siten terveellisyys on luomurakentamisen keskeisiä tavoitteita ja ratkaisu- ja materiaalivalintojen lähtökohta. Luomutaloissa on painovoimainen ilmanvaihto. Niistä ei luovuta energiatehokkuudenkaan takia.

 (Photographer: Erkki Poytaniemi)

Kesällä 2012 vierailimme Holmqvistien luomutilalla Kokkolassa ja heidän perinteisin menetelmin rakentamassaan  hirsitalossa.

Emme tietenkään ole itse rakentamisen asiantuntijoita, mutta harva omakotitalorakentaja on. Kuitenkin jokainen, joka rakentaa tai rakennuttaa itselleen talon, joutuu tekemään valintoja, jotka perustaa ilmeisesti siihen, minkä itse uskoo olevan totta ja keiden arvelee olevan asiantuntijoita. Viimeisten vuosikymmenten rakentamisen ja korjausrakentamisen tulokset ja ongelmat antavat ymmärtää, että useimpiin asiantuntijoihin ei ehkä olisi kannattanut luottaa. Luomutuotannon asiantuntijoina tiedämme, mitä maataloudessa on tapahtunut 1950-luvulta lähtien. Täysin rinnakkainen kehitys tapahtui rakentamisen puolella kun teollisen rakentamisen ja ”nykyaikaisten” materiaalien logiikka syrjäytti perinteisen rakentamisen. Panu Kailaa lukemalla oivaltaa, kuinka uudet menetelmät otettiin kritiikittömästi käyttöön ja mitä siitä seurasi.

Meille luomurakentaminen tarkoittaa hengittäviä rakenteita, luonnollisia materiaaleja, ekologisia energiaratkaisuja ja permakulttuurin lähtökohdista paikallisuutta, omavaraisuutta ja suljettuja kiertoja. Perinteisesti rakennettu hirsitalo edustaisi tietenkin luomurakentamista, mutta me päädyimme olkipaalisavirakentamiseen, millä saavutetaan mm talon hyvä eristävyys ja hengittävyys.

HAVAINNEKUVA 2 - pelto

Havainnekuva talostamme pellolta päin. (©Jaakko Pöytäniemi)

 (Erkki Poytaniemi)

Näkymä talolle 6.10.2017. 

Keskeisiä periaatteita talossamme ovat ainakin:

  • Luonnolliset ja hengittävät materiaalit eli muovia, styroksia ja mm finnfoamia olemme välttäneet viimeisen asti.
    • Oikeastaan ainoa poikkeus tästä periaatteesta on sähkö- ja lvitekniikka (sähkö- ja vesijohdot ym).
    • Savi on omalta pellolta ja olkipaalit ovat luomutilalta.
    • Puutavara on ostettua lähinnä aikataulusyistä.
    • Ala- ja yläpohja on eristetty boorittomalla selluvillalla.
    • Perustukset on eristetty lecasoralla ja kellari vaahtolasimurskeella.
  • Sijainti lounaisrinteessä; mäen ja metsän suoja pohjoisen puolella.
  • Painovoimainen ilmanvaihto.
  • Puulämmitys täydennettynä aurinkokeräimillä. Polttopuut omasta metsästä.
  • Off-grid sähkötuotanto eli aurinkopaneelit ja tuulimylly.
  • Oma rengaskaivo
  • Pajupuhdistamo eli resursseja ei päästetä pois tilalta.

Näistä kaikista kerrotaan tarkemmin blogipostauksissa.

Luomurakentaminen blogissamme

Resursseja:

edit:

  • Erkki 25.11.2017
  • Erkki 29.10.2015
  • Erkki 5.-6.5.2014

saviolkipaalitalo talvi

House

In the summer and autumn of 2013, the decision matured for us to find a house in the countryside where we would move from Espoo. We were already enthusiastic about permaculture then and Marja completed a PDC course (2 weeks Permaculture Design Course) in Koli (eastern parti of Finland) in the summer of 2013. We felt that we in the city could not develop a sustainable lifestyle that suited us. 

At first we didn’t really know what we were looking for and especially what the other was looking for. We decided right from the start that we had to go see at least a dozen places before we seriously consider buying anything.

aurinkopaneeli

Building and Energy Systems

This is the Design of our House (including other buildings) including the perspective of the Main System Energy (see The Permaculture Pathway). The Design Framework is VOBREDIMET (Vision, Observation, Boundaries, Resources, Evaluation, Design, Implementation, Maintenance, (Re)Evaluation, and Tweaking).

Designing a house and buildings is very much about Needs so….

Blogista

Talo

Talo

Kesällä ja syksyllä 2013 kypsyi päätös etsiä meille talo maalta, johon muuttaisimme Espoosta. Olimme jo silloin myös innostuneet permakulttuurista ja Marja suoritti PDC kurssin (2 viikon Permaculture Design Course) Kolilla 2013 kesällä. Koimme, ettemme kaupungissa...

lue lisää
Haki rakennustelineitä myytävänä

Haki rakennustelineitä myytävänä

TELINEET ON MYYTY! Kun ryhdyimme rakennushankkeeseemme, ostimme "Haki" -rakennustelineitä osittain uutena, mutta suurelta osin käytettynä. Koska oli odotettavissa, että telineitä tarvitaan melko kauan, on ne edullisempaa ostaa ja sitten kun niitä ei enää tarvita,...

lue lisää

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!