Iso-orvokkiniityn blogi
Permakulttuurin perusteet -kurssi 20.-21.8.2022
Esittely: Kurssi tarjoaa mahdollisuuden tutustua permakulttuuriin, sen suunnittelumenetelmiin, periaatteisiin ja työkaluihin käytännönläheisellä tavalla. Kurssin paikkana toimii Iso-orvokkiniitty - permakulttuuriprojekti, jossa Erkki ja Marja kehittävät...
Vihannesmaa
Tänä keväänä kävi niin onnellisesti, että tyttäremme Pinja tuli meille kesätöihin valmistuttuaan agrologiksi kestävän maatalouden linjalta. Ensimmäisenä hommanaan hän on laittanut kuntoon vihannesmaamme. Kuvassa olemme talkoovoimin perustamassa kasvimaata. Yhden...
Monivuotiset vihannekset -kirja
Philipp Weissin, Annevi Sjöbergin ja Daniel Larssonin kirja Fleråriga grönsaker on nyt käännetty suomeksi ja julkaisemme sen omakustanteena nimellä Monivuotiset vihannekset toukokuussa. Kirja tuli todella tutuksi käännöstyön kuluessa, se on kyllä todella innostava...
Mehiläisempää Mehiläishoitoa verkkokurssi ja tapaaminen 2022
Kurssin ajankohta 9.-10.4.2022 Keväisestä Erkin pitämästä ”Mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesillä” -kurssista on jo muodostumassa perinne – pidettiinhän ensimmäinen kurssi jo 2016 Patrick Sahlmanin ruotsinkielisen ylälistäpesäkurssin perään. Myös 2017, 2018,...
Erkin permakulttuuridiplomityö
Hyvää Uutta Vuotta kaikille, jotka seuraavat meidän touhuja! Kuten tarkkaavaisimmat ovat ehkä huomanneet me molemmat - siis Marja ja Erkki - teemme parhaillamme permakulttuuridiplomejamme. Diplomihan kuuluu permakulttuurin koulutusjärjestelmään sikäli, että vain...
In Erkki’s kitchen (pesto)
1.7.2020 We live in the countryside trying to follow an ecological lifestyle and have quite a big garden where we try to homestead following permaculture principles and produce all kind of stuff and even foraging wild food and growing some unusual things like shiitake...
Kasvispestoa
Hiljattain postailin taas kasvispestojani Instagrammissa, mistä aina seuraa että joku kysyy reseptiä. Täytynee siis kirjoitella, siitä miten pestoa teen - enemmän esimerkinomaisesti kuin valmiina resepteinä. Valkosipulin kiekuroita ja mäkimeiramia. Minulla peston teko...
KAHDENKÄDENTALIKOIDEN ENNAKKOTILAUS 2022
Kahdenkädentalikot ovat tehokkaita työkaluja permakulttuuriseen ja luonnonmukaiseen puutarhaan maan muokkaaniseksi sitä kääntämättä (englanniksi ”broadfork”, ranskaksi ”la grelinette” tai ”la fourche” – ranskalaiset...
Penninvenytyskulttuuria
Niin se vaan on taas yksi pimeä ja kylmä talven selkä ylitetty Iso-orvokkiniityllä. Pimeys ja kylmyys tarkoittaa sisälle vetäytymistä ja myös jonkinlaista itsetarkastelua ja uusiutumista. Ja kyllähän se sitten vie oman aikansa herätä tästä talviunesta. Molemmat olemme...
MEHILÄISEMPÄÄ MEHILÄISHOITOA -VERKKOKURSSI 27.-28.3.2021
Keväisestä Erkin pitämästä ”Mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesillä” -kurssista on jo muodostumassa ”perinne” – pidettiinhän ensimmäinen kurssi jo 2016 Patrick Sahlmanin ruotsinkielisen ylälistäpesäkurssin perään. Myös 2017, 2018, 2019 keväällä pidettiin kurssit;...
Talo
Kesällä ja syksyllä 2013 kypsyi päätös etsiä meille talo maalta, johon muuttaisimme Espoosta. Olimme jo silloin myös innostuneet permakulttuurista ja Marja suoritti PDC kurssin (2 viikon Permaculture Design Course) Kolilla 2013 kesällä. Koimme, ettemme kaupungissa...
Rye Bread baking day
Finally it was cold enough so that it makes sense to warm up our baking oven. In the summer I don't bake and that makes life a bit difficult because good organic bread is not available in the local supermarkets. Maybe one day I need to build a summer baking oven...
Mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesillä -VERKKOkurssi 16.5.2020
Keväisestä Erkin pitämästä "Mehiläisempää mehiläishoitoa ylälistapesillä" -kurssista on jo muodostumassa "perinne" - pidettiinhän ensimmäinen kurssi jo 2016 Patrick Sahlmanin ruotsinkielisen kurssin perään. Myös 2017, 2018, 2019 keväällä pidettiin kurssit; 2019...
Karanteenikevät
Yhteisten #suuntanaomavaraisuus -kirjoitusten teemana on tässä kuussa hygienia! Teema on sovittu jo vuoden alussa, mutta ehdottomasti tämän hetken kuumimpia aiheita. Eli samalla päästään kertomaan siitä, miten tämä korona-pandemia on vaikuttanut elämäämme ja...
Ylen omavaraiset #yleomavaraiset
Riikka Kaihovaaran dokumenttisarja Omavaraiset seuraa neljää omavaraisuuteen pyrkivää henkilöä kesän ajan. Kohti omavaraisuutta-ryhmämme sai katsoa jaksot etukäteen ja nyt julkaisemme yhteisbloggauksen tarinoista syntyneistä ajatuksista. Täytyy myöntää, että ajatukset...
Geodeettinen kasvihuone ja muita ulkorakennuksia
Kun ostimme tämän paikan, täällä ei ollut mitään infraa; ei rakennuksia eikä tietä. Se on aika haastava lähtökohta, sillä jos aikoo nauttia maalla asumisesta ja varsinkin jos on ajatuksia omavaraisemmasta ja ekologisemmasta permakulttuurisesta elämäntavasta, tarvitsee...
Kuudes vuosi Iso-orvokkiniityllä
Tammikuu on hyvää aikaa käydä läpi menneitä ja tehdä suunnitelmia tulevaan. Monestakin syystä juuri tämä vuoden ja vuosikymmenenkin vaihde on meille Iso-orvokkiniityn asukeille hyvä hetki pysähtyä ja koota ajatuksia. Tällä kirjoituksella jatkan osallistumista...
Kesän saavutuksia ja syksyn suunnitelmia
Kesä alkaa olla sillä mallilla, että on aika katsoa, mitä on saatu aikaiseksi. Toki vielä on hyvää syksyäkin jäljellä puuhata monenmoista, mitä kesäkuumalla ei jaksanut. Keväällä kirjatuista tavoitteista on saatu ainakin aurinkokeräimet paikoilleen ja...
Off-grid talvi kääntyi kesäksi
Talvi 2018-19 oli ensimmäinen, jonka asuimme täällä rakentamassamme saviolkipaalitalossa ja koimme mitä off-grid elämä käytännössä on. Kerrataan talomme suunnittelun lähtökohtia. Kaksi keskeistä periaatetta, joista lähdimme liikkeelle olivat: Emme vain rakenna...
Tuulensuojaa, marjapensaita ja perunapenkki
Talon ympärillä oleva metsä on keväisin täynnä sinivuokkoja. Kevät on edennyt hurjaa vauhtia ja maisema näyttää jo aivan vihreältä. Kesän tuloa on aina niin riemukasta seurata. Ensin kukkivat sinivuokot, sitten valkovuokot ja nyt jo kielotkin. Niitä on kaikkia meillä...
La Campagnole kahdenkädentalikoiden uusi ennakkotilaus
Kevään talikkotilaus tuli huhtikuussa, mutta ilmeisesti halukkaita tilaajia olisi ollut hiukan enemmänkin. Aloitamme siis uudestaan ennakkotilausten keräämisen, mutta tällä kertaa niin, että ennakkotilaus edellyttää 20 € ennakkomaksua. Kun ennakkomaksuja on kertynyt...