Ensimmäiset – varsin onnistuneet – sieniviljelytalkoot olivat eilen Iso-orvokkiniityllä. Paikalla oli viitisentoista henkeä eli varsin mukava määrä. Osa oli tullut läheltä Karjalohjan – Sammatin seudulta, osa pitemmältä. Flunssa aiheutti joitakin peruutuksia osallistumiseen (melkein Erkinkin osallistumisen) – ehkä myös kolea sää – mutta itse ymppäämisen näkökulmasta porukkaa oli näinkin enemmän kuin pystyttiin olemassaolevilla työvälineillä työllistämään. Mutta uskoaksemme ja toivottavasti kaikilla oli kuitenkin antoisa päivä.
Kun suuri osa porukasta oli tullut, päästiin aloittamaan Erkin luento-osuudella, jossa käytiin läpi sieniviljelyä yleisemmällä tasolla ja erityisesti sienten pölkkyviljelyä ulkona perinteiseen shiitakeviljelytyyliin. En rupea niitä asioita tässä toistamaan, mutta kirjoittelen niitä tuonne Sienet-sivulle ajan myötä. Kahviakin saatiin ja sitten lähdettiin hommiin.
Sieniymppäys on tiimityötä, jossa on useita työvaiheita: pölkkyjen siirtäminen pöydälle, reikien poraaminen, rihmaston siirto reikiin, reikien peittäminen mehiläisvahalla, pölkkyjen merkitseminen ja ympättyjen pölkkyjen siirtäminen kasvatusalueelle. Kaikki pääsivät tekemään suunnilleen kaikkia työvaiheita, mutta toki porukkaa oli sen verran, että välillä saattoi ihmetellä hommaa sivusta.
Kulmahiomakoneesta kehitetty kulmaporakone oli sen verran tehokas, että poraamisessa oli pidettävä välillä taukoja. Akkujen riittävyyskin oli varsin hyvä, eikä talkoolaisten akkuja päästy lainkaan kuluttamaan. Toki varsinaista tehokasta työaikaa ei tainnut olla kuin kaksi ja puoli tuntia ja siinä ajassa ympättiin 37 pölkkyä. Varsinainen työtiimi oli 5 henkeä, eli yksi otti pölkyt pinosta ja porasi, kaksi ymppäsi, yksi vahasi, yksi merkitsi pölkyt ja siirsi kasvatusalueelle. Tämä siis teoriassa, käytännössä porukkaa oli enemmän ja välillä pääsi seuraamaan töitä sivusta.
Pölkyt olivat koivua, harmaaleppää ja raitaa. Etukäteen kuvittelen, että siitakkeelle leppä olisi näistä paras ja raita huonoin. Huono tarkoittaa lähinnä sitä, että se ei tuota yhtä montaa vuotta kuin leppä ja koivu. Osterivinokkaalle raita ja muut pehmeämmät puut sopisivat paremmin, mutta nyt tätä ei tullut huomioitua.
Kahdella ymppäystyökalulla ei pärjännyt kulmaporakoneelle vaan työkaluja voisi olla käytössä neljä. Tällöin vahauksessa pitäisi olla kaksi henkeä. Yksi ehtisi varmasti vielä merkitä pölkyt, mutta ei ehkä viemään niitä kasvatusalueelle, jos se on niinkin kaukana kuin nyt oli (noin 20 m). Ensin ympättiin Field&Forestista ostamiani kuutta shiitake- ja kolmea vinokaskantaa (osteri-, uurto- ja koivu-) ja lopulta itse Glückspilzen shiitakekannasta tekemääni rihmastoa. Muita lajeja ja kantoja tulee vielä ympättäväksi myöhemmin.
Rajoittavaksi tekijäksi muodostui loppujen lopuksi mehiläisvahan loppuminen. Vahakattilan tyhjennyttyä porukka siirtyikin ruokapatojen äärelle takaisin kesäkeittiöömme. Marjan tarjoama punajuurikeittokin liittyy sieniin sen verran, että viljakasvualustojen tekemiseen tarvittavia 1,5 litran lasipurkkeja saa halvimmalla ostamalla kaupasta säilöttyjä punajuuria tai maustekurkkuja – tyhjät lasipurkit maksavat enemmän. Purkkien sisältö tarjoiltiin siis talkoolaisille keiton muodossa. Ikävä kyllä luomua ei saa näin isoissa lasipurkeissa.
Talkoopäivä oli mielenkiintoinen, ja sitä voidaan varmasti jatkoa ajatellen kehittää. Ehkä avoimella kutsulla porukkaa tulee liikaa työn tehokkuuta ajatellen. Jatkossa olisi parempi pitää yhtenä päivänä sieniviljelykurssi-tyyppinen työpaja, jossa ennemminkin demotaan sieniviljelyn kevättöitä. Sitten voi pitää erikseen pienemmillä porukoilla talkoita vaikka useampina päivinä, joissa pölkkyjä varsinaisesti ympätään. Useampikin talkoolainen ilmaisi halukkuutensa tulla jatkamaan hommia – ymppiähän jäi vielä runsaasti jäljelle eikä 100 pölkyn tavoitettakaan vielä saavutettu.