Tämä postaus käsittelee lähinnä savirappausta, mikä onkin ollut kesän ja syksyn pääharrastus ja jatkuu edelleen lattioiden osalta. Toki ainakin uunien muuraus ja energiaratkaisut ansaitsisivat myös omat postauksensa, joten yritetään nekin saada vielä aikaiseksi.  Facebook-sivujamme seuraamalla on sentään suurinpiirtein pysynyt ajantasalla talon edistymisen suhteen (Fb-sivuillamme onkin jo yli 700 seuraajaa).

Olkipaalisavitalon seinän perusajatus on, että mahdollisimman tiiviiksi pakattu olkipaali, joka muodostaa seinän paksuudesta noin 45 cm, toimii lämpöeristeenä. Todellisuudessahan eristeenä toimii ilma, mutta eristysmateriaali muodostaa rakenteen, jossa on mahdollisimman pieniä ilmataskuja. Olkipaalin molemmin puolin tarvitaan ilmasulku, joka on tässä tapauksessa savea. Yhdessä olkipaali ja savi muodostavat ”hengittävän” eli dynaamisen rakenteen, joka ei läpäise ilmaa, mutta jonka läpi kosteus pääsee kulkemaan. Seinärakenne siis ”hengittää” kosteutta, ei ilmaa.

Käytännössä seinän sisärappaus koostuu ainakin kolmesta savikerroksesta. Ensimmäisen kerroksen tehtävä on lähinnä muodostaa tarttumayhteys oljen ja saven välille. Tähän käytetään melko kosteaa saven ja hiekan sekoitusta, joka levitetään käsin mahdollisimman syvälle olkeen. Toinen kerros sisältää myös olkea ja sillä voi tehdä usean senttimetrin paksun kerroksen, jolla tasataan seinät suoriksi. Tämän päälle tehdään hinompaa hiekkaa sisältävästä savesta vielä ohut pinnantasoituskerros, jonka päälle voi halutessaan laittaa hyvin hienon ja ohuen viimeistelykerroksen haluamansa värisellä savella. Kaiken kaikkiaan talon sisäpuolelle tulee ainakin 5 cm paksu savirappaus.

Ulkopuolella tehdään ensimmäinen ja toinen rappaus samalla tavalla kuin sisällä, mutta muita kerroksia ei tehdä, sillä ulkoseinässä savirappaus ei jää näkyviin. Saven paksuus ulkopuolella on vähintään 3 cm. Talon puurungon ja savirappauksen saumoihin muodostuu rakoja, jotka eivät tosin läpäise seinää, mutta voivat kuitenkin helpottaa ilmavirtausten pääsyä seinän sisään. Tästä syystä rappauksen päälle asetetaan vielä tuulensuoja – meidän tapauksessa tervapaperi – jonka päälle tulee koolaus ja lautaverhoilu.

Seinän paksuus savipinnasta savipintaan on periaatteessa noin 55 cm, mutta kun mukaan lasketaan ulkopuolen koolaukset ja lautaverhoilu, tulee seinän kokonaispaksuudeksi noin 65 cm.

Koko prosessiin liittyy tietenkin paljon työvaiheita ja erikoistilanteita, kuten ovien ja ikkunoiden pielet. Näitä käydään läpi kuvateksteissä alla.

 

14.5.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Marja ja Panu ihmettelemässä jo 2015 pellollemme tehtyä savikuoppaa. Savi kaivettiin silloin vajaan  1,5 metrin syvyydestä ylös ja laitettiin takaisin kuoppaan. Savi liejuuntuu ja on paljon helpommin käsiteltävää, kuin jos sen kaivaisi suoraan käyttöön. Saven matka kuopasta talon seinään on joitakin kymmeniä metrejä. Lisäksi muualta on tuotu kolme kuormaa hiekkaa – kahta eri karkeutta – sekoitettavaksi saveen.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Tasomylly soveltuu hyvin savisekoitusten valmistukseen, kun taas tavallinen betonimylly ei toimi. Ensimmäistä rappauskerrosta varten tasomyllyyn nostetaan 4 kauhallista savea ja 5 kauhallista 0-4 mm hiekkaa sekä sopivasti vettä. Ensimmäiseen kerrokseen ei tule kuitua.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Teimme olkipaaleista ja pressuista kaksi allasta, joihin ensimmäistä ja toista savisekoitusta saatiin varastoitua. Tässä ensimmäistä erää tyhjennetään tasomyllystä Markun kanssa. Sekoitus olisi saanut olla hiukan löysempää – tasosekoitinkin tyhjenisi paremmin. Aika monta näitä sekoituksia tehtiin, joten sopiva koostumuskin lopulta löytyi. Savea menee tasosekoittimeen vajaa 1 kuutiometri ja sekoituksia on tehty yhteensä yli 20 kuutiota.

 

15.52017 pidettiin ensimmäinen savirappaustyöpaja:

  • Sekoitimme valmista rappaussavea oman peltomme savesta
  • Suoristimme olkipaaliseiniä ja täytimme koloja
  • Teimme ensimmäistä savikerrosta olkipaalien pintaan
  • Kävimme läpi keinoja saada paaliseinistä suoria ja tasaisia rappausta varten.

Paaliseinien valmistelu rappausta varten on oleellista hyvän lopputuloksen saamiseksi ja fuskaamista tässä vaiheessa ei pysty myöhemmin peittämään. Jos haluaa, että seinät ovat viivasuorat, on pohjatyö tehtävä huolella. Jos on luonteeltaan hiukan suurpiirteisempi, näkyy se varmasti myös lopputuloksessa (mutta ehkä se ei suurpiirteistä luonnetta haittaakaan). Meillä seinät eivät taatusti ole viivasuoria.

 (Erkki Poytaniemi)

Jos olkipaalit pullottavat, ei seiniä pysty rappaamaan suoraksi. Charlie näytti kaksi keinoa suoristaa seinät: suostuttelu (kts alla) ja paalien muotoilu moottorisahalla.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Itäpuolen eli työhuoneen seinä oli haastava, sillä siinä ei ollut juuri näkyvissä olevia seinän runko-osia kiinnekohtina.Pitkällä laudalla voi tarkistaa, onko seinä suorassa. Tässä tapauksessa se pullotti jonkin verran sisäänpäin, mitä ei lopulta saatu täysin korjattua.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Marja suostuttelee paaleja siirtymään hiukan ulospäin. Ulkopuolella on hyvä olla joku huutamassa ohjeita.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Ennen rappaamista irtotavara on irrotettava siimaleikkurilla. Verkkovirtakäyttöinen on paras, sillä akkukäyttöisessä ei tahdo teho riittää ja bensakäyttöistä ei voi käyttää esim pystyasennossa eikä mielellään sisätiloissa.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Olkipaalien saumaosiin on seinäksi rakentamisen yhteydessä jäänyt rakoja, jotka tukitaan kierretyillä olkikimpuilla. Niitä on hyvä hakata tiukaksi rakoihin sisään.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Ennen rappaamista pinta kastellaan, jotta savi tarttuu paremmin. Sumutinta ei kannata sotkea saveen, jos meinaa, että se kestää koko projektin.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Siitä se alkaa. Charlie laittaa tämän talon ensimmäiset savet seinään. 1. kerros tehdään käsin, mutta suojahanskat on suositeltavaa pitää käsissä, varsinkin jos hiekkana on teräväsärmäistä kivituhkaa kuten meillä.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Ensimmäisen päivän tulosta: työhuoneen seinään alkaa muodostua ensimmäinen savikerros.

9.6.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Makuuhuoneeseen ja työhuoneeseen, joissa on puulattia, ”lattialämmitys” tulee seinään 1. savikerroksen päälle. Max ja Joel laittamassa vesiputkea toimiston seinään.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Makuuhuoneen seinä. Puiset pinnat peitetään puukuitulevyllä (aluslevy, Proff, 100% puuta), jolloin savi tarttuu paremmin kuin puupintaan.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Nyt sekoitetaan savisekoitusta 2. savikerrosta varten. Saven ja hiekan suhde on sama kuin 1. kerrokseen, mutta lisäksi tulee olkea; tilavuutena laskien arviolta saman verran. Marja valvoo sekoituksen syntymistä ja lisää olkea.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Sekoitus tarvitsee lapiomiestä avukseen tasomyllystä poistumiseen.

10.6.2017

Toisen savirappaustyöpajan aiheena on seinien 2. savikerros ja opettajana jälleen Charlie Jespergaard. Uusien tulokkaiden kanssa käytiin toki läpi uudestaan myös olkipaalien valmistelu rappaamista varten ja 1. savikerros.

– Opimme tekemään hyvän rappaussavisekoituksen toista kerrosta varten

– Rappasimme toista kerrosta ja opimme, miten selvitään hankalista paikoista kuten ikkunoista ja ovista.

– Opimme oleelliset asiat savirappauksesta.

 (Erkki Poytaniemi)

Charlie aloittaa työpajan aiheen esittelyllä. Kuten kuvasta näkyy myös tulisijat on muurattu sitten viime näkemän, mutta siitä erillinen postaus myöhemmin.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Jaakko laittaa ikkunapieliin 4” laudat. Muuten ikkunapielet ovat savea, joka tuetaan juuttiverkolla ja yläpuolelta myös puurimoilla. Varsinkin yläpuoli osoittautui aika haastavaksi.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Isompien täyttöjen, kuten ikkunapielien, tekoon tehdään olkipitoisempaa seosta. Kahden puumelan koordinoidulla käytöllä sekoittaminen käy varsin tehokkaasti. Charlie ja Jenni meloissa.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Marla ja Jenni olivat tehokas työpari. 2. savikerros menossa. Mitä tasaisempi 2. kerros on, sitä helpompi on kolmas kerros tehdä.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Toimiston seinä edistyy. Charlie ja Tapani. Savisekoitusta menee paljon, joten kottikärry on hyvä tapa tuoda sitä sisään.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Ensimmäistä kertaa työpajaan osallistuvat pääsivät tekemään 1. kerrosta ulkoseinään ja samalla saivat kunnian aloittaa ulkoseinien rappauksen.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Hallakin osallistuu vaarin ja muorin talon seinän rappaamiseen.

12.7.2017

Kolmas savirappaustyöpaja oli 12.-13.7.

– Opimme valmistamaan kolmannen kerroksen rappaussavisekoituksen

– Rappasimme sisäseinien kolmannen kerroksen

– Teemme savilattian ensimmäistä kerrosta.

 (Erkki Poytaniemi)

Työpajan aloitus isojen ikkunoiden edessä. Charlie esittelee päivän agendan.

 

 (Erkki Poytaniemi)

3. savikerros on sekoitettva vispaimella. Savirappauksen tekemiseen on hyvä olla kaksivispiläinen malli, joka hajottaa saven tehokkaasti. Charlie näyttää mallia. Nyt savea on 1 osa ja 0-2 mm hiekkaa 4 osaa ja lisäksi kuitua; tässä tapauksessa hamppupäistärettä.

 

 (Erkki Poytaniemi)

1. ja 2. savikerros levitetään käsin, mutta 3. kerroksen levittämisessä siirrytään käyttämään tavanomaisia rappaustyökaluja. Charlie näyttää mallia, kuinka savilaasti otetaan lastalle ylöspäin suuntatuvalla liikkeellä.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Viimeistelyrappaus aloitetaan japanilaisittain ylhäältä. Charlie näyttää mallia. Toki sen voi aloittaa alhaaltakin ihan oman mieltymyksen mukaan.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Charlie näyttää kuinka savilaasti työnnetään juuttiverkon läpi. Juutin alla on olkipitoista sekoitusta, johon savilaasti on saatava tarttumaan. Tässä on tekeillä kuistille menevän oven pieli.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Talkoillessa tulee nälkä. Kesäkeittiömme on ollut työpajoissa ahkerassa käytössä.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Näkymä alhaalta 12.7. Ulkorappausta ei ole vielä tältä puolelta aloitettu.

13.7.2017 (2. työpajapäivä)

 (Erkki Poytaniemi)

Alex tekee kolmiopaloja kiinnitettäväksi ikkunoiden yläpuolelle. Kolmioiden välit täytetään olkisaviseoksella, joka kiinnitetään juuttikankaalla ja puurimoilla.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Makuuhuoneen seinää syntyy.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Jussi näyttää mallia savilaastin käsittelyssä.

14.7.2017

 (Erkki Pöytäniemi)

Pienemmällä porukalla hommaa jatkettiin vielä maanantaina. Tuonosen Mikko, ekorakentamisen ja Rio Limpion veteraani, auttoi Charlien kanssa ratkaisujen löytämisessä ruokakomeron suhteen. 2×2 rimoilla tehtyyn runkoon kiinnitettiin 50mm ruokolevyjä. Sisäpuolelle tulee 10 cm saviolkiseos ja ulkopuoli savirapataan. Ilmastointiventtiilit tulevat komeron ulkoseinään ylös ja alas. Aikanaan nähdään kuinka viileänä tämä pysyy. Mikko, Marja, Erkki ja Oula poseeraamassa keittiössä ruokakomeron edessä, Pinja on kameran takana.

23.7.2017

 (Erkki Pöytäniemi)

Erkki valmistelee ulkoseinää rappausta varten. Makitan sähköketjusaha toimi yllättävän hyvin. Olkisilppu pääsee poistumaan suojakotelon alta, eikä tukkeutumisongelmaa juuri ollut. Terät kannattaa pitää terävänä.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Marja rappaa uunit Saviukumajan punaisella savella. Leivinuunin pintaan tulee muurareiden määräyksestä lasikuituverkko.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Liesi saamassa rappauksen pintaansa. Maailman ensimmäinen vähäpäästöinen puuliesi esitellään myöhemmässä postauksessa.

 

24.-30.7.2017

Kaikki rappaukset pitäisi saada tehtyä elokuun loppuun mennessä, jotta olisi toivoa, että ne myös kuivuvat. Rupesimme laskemaan ulkoseinän pinta-alaa ja työmenekkiä ja totesimme, että kaksistaan rappaamalla emme pääsisi sisärappauksiin ollenkaan ennen syyskuuta, joten apua olisi saatava. Juuri sopivasti Marjan hyvä ystävä Karjaalta soitti kysyäkseen, olisiko meillä mitään tekemistä muutamalle toimettomuuteen kyllästyvälle irakilaiselle pakolaiskandidaatille. Kolmikko oli kotimajoituksessa Karjaalla ja isäntäväki oli halukas ajamaan heitä päivittäin meille hommiin. Sakke, Patu ja Kalle olivatkin mainioita nuoria miehiä ja erittäin tehokkaita. Viikossa ulkoseinät oli rapattu!

 (Erkki Pöytäniemi)

 (Erkki Pöytäniemi)

Itäseinä syntyi pojilta vauhdilla.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Kun pojat rappasivat, tekivät Dave ja Figge pohjoispuolelle kuistin rungon. Erkki teki katon ja alapohjan raakaponttilaudoituksen.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Lounaalla rappaustalkoolaiset Sakke, Patu ja Kalle sekä Figge ja Dave, jotka rakensivat kuistia ja Torsten Ecoframe Oy:sta. Ja oikealla Erkki.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Pinja ja Marja keskittyneinä uunin rappaamiseen.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Marja ja Pinja rappasivat leivinuunin. Ensimmäinen kerros Saviukumajan punainen 0-4 mm  (base coat) ja toinen 0-2 mm (finish clay).

2.8.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Kaikki ei mene niinkuin Strömsössä. Jostakin syystä isojen ikkunoiden yläpuolella kehittyi homekasvustoa (valkoiset laikut). Ehkä 2. rappauskerrosta oli tässä liian paksusti ja/tai ilma ei kiertänyt riittävästi. Homeet raavittiin pois ja seinän kuivuttua rapattiin uudelleen.

 

Rappaus supistuu kuivuessaan, irtoaa puurakenteesta ja retkahtaa ulos. Tilanne liittynee siihen, että olki on ko kohdassa liian löysää ja antaa myöden saven painolle ja väännölle. Tätä olisi voinut estää kastelemalla rappausta sumuttamalla, kun se kuivui.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Lääkkeenä tilanteeseen oli moukari ja rappaus uudelleen.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Ikkunapielissä parissa kohdassa rappauksen paksuus oli paikoittain liian suuri, eikä savi päässyt kuivumaan riittävän nopeasti, mikä antoi joillekin maljakoille tilaisuuden kasvaa ja muodostaa itiöemiä (halkaisija suurimmillaan n. 3mm). Sieni jäi tarkemmin tunnistamatta, mutta lienee tullut saven mukana pellosta, sillä hiukan pintamaatakin voi päästä joukkoon. Kyseiset paikat kuorittiin ja tehostettiin kuivumista, eikä ongelma toistunut. Kuivassa savessa eivät sienet kasva. Sama ongelma oli myös ruokakomeron sisäseinässä, missä 10 cm paksun seinän kuivuminen kävi ilmanvaihdon riitämättömyyden takia liian hitaasti. Aurinkoisina päivinä kun paneeleista riitti sähköä laitettiin lämminilmapuhallin ja tuuletin komeroon.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Rappausmestarimme Marja uunin kimpussa.

9.8.2917

 (Erkki Pöytäniemi)

Toimiston takaseinä saa viimeistelykerroksen. Katalonialainen vapaaehtoisemme Rosa ja Pinja muodostivat tehorappausparin.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Jaakko ja Pinja makuuhuoneen seinän kimpussa.

13.8.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Talo idästä katsottuna.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Pinja ja Marja laittavat kolmatta rappausta länsiseinään. Peltiset tuuletusputket vaihdettiin myöhemmin muovisiin – seinän sisällä metalliin voi muodostua kondenssivettä.

 (Erkki Poytaniemi)

Saumakohdissa ja ikkunoiden vieressä viimeistelykerrokseen upotetaan juuttiverkkoa halkeilun välttämiseksi.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Viimeistelykerroksen savi sekoitetaan vispilällä. 4 osaa savea, 16 osaa 0-2 mm hiekkaa ja 4 kaksoiskourallista hamppukuitua sekä sopivasti vettä.

18.8.2017

 (Erkki Pöytäniemi)

Tehokkaalla sekoittamisella tästäkin saatiin aika kelvollista rappausta.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Jaakko rappaamassa makuuhuoneen seinää. Kuten kuvista näkyy rappauksessa on ollut mukana iso joukko porukkaa, joiden kädenjälki näkyy seinissä. Kiitos siitä kaikille!

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Viimeistelykerrokseen laitettiin myös hamppukuitua (hamppupäistärettä), mikä tulee mukavasti esille, kun rappauksen pesee.

Pestyä saviseinää, jossa näkyy hamppukuitua ja Inkoon tummaa kivituhkaa.

 (Erkki Pöytäniemi)

Pinja tekemässä makuuhuoneen ikkunapielien rappausta. Katto, lattia ja muut lähellä olevat pinnat kannattaa suojata huolellisesti ja riittävän kaukaa, rapatessa todellakin roiskuu.

22.8.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Näkymä talolle alhaalta. Ulkoseinät on rapattu. Dave ja Figge laittamassa terassin kattoa kuntoon lasitusta varten.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Marja pesee viimeistelykerrosta huokoisella sienellä. Rappaus saadaan tasaisemmaksi ja hampunkuidut ja hiekka esiin. Käytimme tasoittamiseen karkeampaa oranssia sientä sekä kuitujen ja hiekan esiin pesemiseen hienompaa keltaista sientä.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Liian nopea kuivuminen aiheuttaa halkeamista, joten viimeistelyrappaus on sumutettava märäksi päivittäin.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Marja ja Rosa sekoittavat savilaastia.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Pinja rappaa ruokakomeron ulkoseinän ruokolevyä. Ruokoseinän sisäpuolella on 5-10 cm paksuudelta olkisaviseosta. Ruokolevyjen tehtävä on paitsi muodostaa tukipinta saviseinälle, myös eristää, jotta komero pysyisi kylmänä.

 

31.8.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Makuuhuoneen seinien rappaus on valmis ja Erkki voi aloittaa puulattian teon.

8.9.2017

 (Erkki Poytaniemi)

Syyskuussa aloitettiin keittiön savilattian teko, mutta lattioista lienee syytä tehdä oma postaus ja on siitä vielä tulossa oma työpajapäiväkin 29.10.2017. Hommissa Jenni ja Marja.

 

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!