Puoli vuotta on jo kulunut edellisestä talonrakennus-postauksesta ja sinä aikana talo on tietenkin ottanut aimo harppauksia eteenpäin. Ikävä kyllä aikaa ei ole riittänyt sellaiseen rakentamisen raportointiin täällä nettisivuilla, kuin alunperin ajateltiin. Toki facebook-sivuamme seuraamalla on voinut pysyä tapahtumien tasalla. Alla kuvakavalkadin avulla tiivistelmä siitä, mitä tähän mennessä on tapahtunut.

 

Marraskuu 2016

 (Erkki Pöytäniemi)

Marraskuussa keli näyttää välillä talvelta. Talossa seinäpaalit on suojattu säältä pressuilla.

 

Santeri asentamassa viimeisiä olkipaaleja. (18.11.)

 

Peltikaton asennus etelänpuoleiselle katolle 22.11.

 

Joulukuu 2016

 (Erkki Poytaniemi)

Alapohjan ponttilaudotusta on tehty jo jonkin matkaa ja Tapani kantaa lisää lautaa. Laudoituksen päällä on tervapahvi. Kun alapohja on saatu laudoitettua, voidaan puhaltaa selluvilla päälle. Miksi lautaa? Suhtaudumme epäillen kaikkeen levytavaraan vaikka ei ne kokonaan pannassa ole.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Toisen puolen viimeinen lauta. Tapani kiristää sorkkalaudalla ja Erkki ampuu.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Reuna-alueet, nurkat ja kapeat välit, joihin selluvilla ei pääse, täytettiin pellavaeristeellä (Isolina). Jossakin vaiheessa harkitsimme jopa Isolinan käyttöä kokonaan ala- ja yläpohjan eristeenä boorihapon välttämiseksi (Isolinassa käytetään palonestoaineena soodaa), mutta siihen se on varsin kallis.

 

Uunin pohjan valu alapohjan eristeen kohdalta. Eristeenä uunien alla on lecasoraa.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Ylimääräiset paalit on viety pois ja lattia lakaistu. Tämä levytys on vielä väliaikainen, sillä selluvillaa ei ole vielä puhallettu. 16.2.2107

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Parven lattia on paperoitu. Tuo paperi on meidän kannalta moka, sillä siinä on hengittävä muovikalvo. Materiaalien suhteen saa olla todella tarkkana. Jos muovia haluaa välttää, ei kehenkään voi luottaa… Ei sitä nyt kuitenkaan ruvettu poistamaankaan, kun se siinä jo on ja se kuitenkin on hengittävä.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Takan perustukset kevytharkoista. Kopin sisälle tulee lämminvesivaraajan paisuntasäiliö, jolloin se joudutaan pitämään lämpimänä (lämminvesikierto) ja eristämään. Kopin valuissa unohtuivat putkivedot, jotka pohjavalussa vesi- ja viemärijohdon mentävät reiät piikattiin jälkikäteen. Kantta ei ruvettu piikkaamaan vaan vesi vedetään eristettynä kopin vierestä. Uloke oikealla on 1500 litran lämminvesiakun alla tukena.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Jäspin 1500 litran lämminvesivaraaja painaa yli 300 kg tyhjänä. Se oli otettava sisään ennen ikkunoiden asennusta, sillä ovista se ei mahdu. Toisin sanoen valmiista talosta sitä ei saa ulos…

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Viemäriputkien läpivetoja.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

21.12. puhalletaan selluvilla ala- ja yläpohjaan. Tähän liittyy tarina, joka kerrotaan myöhemmin (edit: tässä puhalletaan aloitteestamme ensimmäistä kertaa selluvillaa, jossa palonestoaineena on savijauhe. Termex toi tuotteen markkinoille kesäkuussa 2017 ”Termex Green+” nimellä. Silloisessa Termexin Facebook-postauksessa meillekin sentään annettiin krediittiä).

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Alapohjaan tuli 40 cm selluvillaa. Tästä se tampataan alas koolinkien väliin. Tässä selluvillassa ei ole boorihappoa.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Etelän puolella ulkokaton ja sisäkaton väliin jää tyhjä tila, jonka kautta selluvilla saatiin puhallettua myös pohjoispuolen yläpohjaan.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Samana päivänä 21.12. asennettiin myös aurinkopaneelit katolle. Talvipäivän seisaus on siihen juuri sopiva päivä – ei ole juuri vaaraa siitä, että aurinkoenergiaa tulisi. Asennusta ei siis pystytty testaamaan. Erkki ja Johan.

 

Helmikuu 2017

 (Erkki Poytaniemi)

Paikallinen yrittäjä lvis petrell tekee lvi ja sähkötyöt talossa lukuunottamatta sähkön tuotantopuolta, jonka toimitti Reps Oy. Kaikki sähköt ovat 230V jännitteellä. Rinnakkaisia erijännitteisiä järjestelmiä ei kannata tehdä.

 

Janne ja Joel sähköjen kimpussa. Piirrustukset tuottavat jotakin päänvaivaa.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Muovia yritetään välttää kaikin tavoin. Mutta sähkö- ja lvi-töissä sitä on hiukan hankala välttää.

 

Daven kanssa saatiin paksut OSB-levyt lattiaan. OSB levyt ovat ilmeisesti pelkkää puuta, joten ne hyväksyttiin. Yläpohjassa on Huntonin tiettävästi lisäaineetonta tuulensuojalevyä. Muuta levytavaraa talossa ei ole. (3.2.2017)

 

Talossa näyttää OSB levyjen asennuksen jälkeen tältä! Siistiä on. Tämän päälle tukee myöhemmin osittain savi-, osittain puulattia. Puulattian osalta koolaus ja 28 mm kuusilautaa. Savilattia tulee isojen ikkunoiden eteen ja kosteisiin tiloihin, joissa niihin myös upotetaan lattialämmitysputket. Saven paksuus 78 mm eli varaa melkoisen määrän lämpöä.

 

Isot ikkunat etelä- ja itäseinustalle toimitti ja asensi Lasi-Turunen Nummelasta. (8.2.2017)

 

Ne saatiin paikoilleen neljän miehen voimin. Ikkunat asennettiin kiinteästi paikalla tehtyihin raameihin. Edullisempi ratkaisu.

 

Geir ja Dave asentavat latvialaisia Smartwin-ikkunoita samaan aikaan. Raamit ovat käsittelemätöntä puuta, mitä ei kotimaisilta toimittajilta saa ilman lisähintaa. Lisäksi latvialaisilla on saksalainen passiivitalosertifiointi. Hinta-laatusuhde on erittäin hyvä.

 (Erkki Poytaniemi)

26.2. siivotaan paikat ja katetaan pitkä pöytä Maija-leenan 80-vuotis syntymäpäiviä varten.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Helmikuun lopulla hiotaan ja maalataan valkoisella lisäaineettomalla savimaalilla (Saviukumaja) sisäkaton ponttilautoja. Tapani ja Iiris ovat tulleet taas viikonlopun viettoon.

 

Maaliskuu 2017

 (Erkki Pöytäniemi)

Sisäkaton teko on saatu alulle.

 

Dave tekee vesivaraajalle lattiaa. Putkia riittää. (8.3.2017)

 

Lähes valmis lämminvesivaraajan lattia, vesivanerista tulee vielä laidat mahdollisen vesivahingon varalta (hmm, olihan täällä kolmaskin levylaatu). Talossa oli vielä niin kylmää, että tiivistys silikonilla oli jätettävä lämpimämmälle kelille!

 

 (Erkki Pöytäniemi)

Piippujen muuraus aloitettiin 16.3.  18.3. takan piippu tulee parven lattian läpi. Piiput muurattiin savilaastilla.

 

 (Erkki Poytaniemi)

18.-19.3. pystytettiin ja asennettiin tuulimylly. Yöllä tuli sopivasti lunta. Energiaratkaisuistamme tulee vielä erillinen postaus.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

23.3. Santeri tekee kattoon piipun mentävän reiän.

 

 (Erkki Pöytäniemi)

24.3. alkaa olla valmista. Piiput muurasi Pertti Levänen.

 

Santeri sekoittaa piippuihin savilaastia. Sähkö on omaa!

 

Huhtikuu 2017

  •  (Erkki Pöytäniemi)

    14.4. saatiin eteläpuoleinen sisäkatto valmiiksi.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Tulisijojen muurauskurssi pidettiin 25.-28.4.2017 Heikki Hyytiäisen (Suomen Tulisijat ry) johdolla. Viikon aikana muurattiin erikoissuuri leivinuuni ja kuumavesikierrolla varustettu takkauuni. Liesi jäi vielä teemättä osien puutteen vuoksi, mutta tehdään kesäkuussa. Tulisijoista on tulossa oma postauksensa kunhan ehditään kirjoittamaan.

 

 (Erkki Poytaniemi)

Ensimmäinen savirappauksen kurssipäivä pidettiin 15.4. Seuraava kurssipäivä on lauantaina 10.6. mutta muulloinkin voi tulla rappaamaan jos kurssipäivät eivät sovi aikatauluun. Ota yhteyttä! Seinien suoristamisesta ja rappaamisesta tulossa oma postauksensa jahka keritään.

 

Jos mistään haluatte lisätietoja , kyselkää vaikka FB-sivuilamme, niin vastailemme kyllä.

… jatkuu huomenna…  taisiis sitten kun kerkiän kirjoittamaan…

 

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!