Puuhapajan hirsirunko

Tämän kesän antia on vielä yksi hirsinen purkutalo Kirkkonummelta. Samalta tontilta, josta purettiin sauna alkukesästä saatiin myös kokonainen hirsiruonko. Se paljastui, kun itse päätalo, rajavartijan kaunis huvila purettiin ensin koneella. Kaikkien eri vuosikymmeninä syntyneiden kerrostumien alta tuli esille kaksi huonetta käsittävä neljä kertaa seitsemän metrinen hirsirunko. Se oli suht hyvässä kunnossa niin, että numeroimme hirret ja irrottelimme ne varovasti. Onneksi saimme nuorisoa apuun! Vaikka hirret eivät olekaan kovin jämeriä, oli niissä kuitenkin aikamoinen urakka. Neljän hengen porukalla työ sujui puolessa päivässä.
Talo oli museoviraston suojeluksessa, mutta sille oli saatu purkulupa, kun viranomaiset olivat vakuuttuneet, että taloa ei kyllä voi enää kunnostaa. Sen sijaan tontille rakennetaan talon piirustuksilla uusi samanlainen talo. Se oli rakennettu kaksikerroksiseksi ja ylempi kerros oli ihan purkutavaraa, joitakin jämeriä kattohirsiä sieltä laitettiin talteen. Lämpömuuri ja piippu oli myös romautettava, jotta oli ihan turvallista purkaa hirsiä sen vierestä. Siitäkin tuli iso kasa ihan käyttökelpoisia tiiliä.
Vähän kiirekin meille tuli, etteivät elokuussa alkaneet sadekelit ihan kastelleet hirsiä raskaiksi liikutella. Kehikko oli hyvä saada suojaan, ettei läpimäräksi kastu. Tosin viileämmässä ilmassa ja sateen kostutettua seinien väleistä valuneet sahajauhot ja puupölyn oli työskentelyolosuhteet huomattavasti paremmat kuin kuumalla ja kuivalla säällä. Kuljetimme hirret traileriperäkärryllä tontillemme. Kolme keikkaa täytyi tehdä ja kyllä sen viimeisen jälkeen ei olisi enää mitään jaksanutkaan!
Otimme rungosta tarkat mitat, jotta arkkitehtimme pääsee suunnittelemaan siitä jonkun hyödyllisen rakennuksen tontillemme. Tarvitsemme ainakin pajan kaikenlaiseen puuhailuun etenkin ensi kesänä, kun asuintaloa rakennetaan. Myös vaja puutarhatyökaluille ja mehiläistarvikkeille tulee tarpeeseen. Toivonkin kovasti, että saamme puuhapajamme ja vajamme pystyyn ensimmäiseksi keväällä ennen varsinaisen talonrakennusurakan allkua.