Tähän asti Iso-orvokkiniittyä on kohdeltu silkkihansikkain, mutta vääjäämättä talorakentaminen edellyttää puuttumista rakennuspaikan luonnonrauhaan. Tänä viikonloppuna lähdettiin katsomaan, minkälainen urakka on talolle vievän tien ja itse talon kohdalla olevien puiden kaataminen. Kysymyksessähän on nuori koivikko, joten homma sopii suhteellisen kokemattomallakin puunkaatajalle. Käytössä on viime kesänä hankittu Husqvarna 440 moottorisaha. Parin päivän kokemuksella (kesällä en sitä vielä paljoa käyttänyt) laite vaikuttaa erittäin näppärältä käyttää. No -kokemustahan ei juuri ole…

 (Erkki Poytaniemi)

Puunkaatoa aloitettiin lauantai iltapäivällä. 

Taktiikkana oli edetä pellolta metsään siitä kohtaa, josta tie on tarkoitus vetää, jolloin puita voi kaataa vapaaseen tilaan. Tie vaatii noin 5 metrin leveyden. Aina muutaman – tai enintään 5-6 puub kaadon jälkeen karisn ja pätkin puut ja Marjan kanssa kerättiin ne pinoon, jolloin kaataminen etenee sellaiseen tahtiin ,että aiheutunut sotku ehditään myös raivata. Pähkinää ja pihlajia suositaan, eli jätetään pystyyn. Vielä ei yhtään pähkinäpensasta ole kaadettu, mutta yhtä osittain kopiseerasin (engl. coppicing) tien puolelta, eli katkoin noin metrin korkeudelta.

Puita pätkiessä mielessä oli kolme käyttötarkoitusta:

  • Paksuimmasta päästä metrin pölkyt ovat menossa sieniviljelyyn, eli tavoitteenani on 100 pölkyn ymppääminen tulevana keväänä. Tätä varten on tarkoitus järjestää talkoot, johon toivotaan erityisesti porukkaa, jolla on akkuporakone ja mahdollisesti myös 12 mm poranterä. Toivotaan, että aurinko paistaa, että saadaan akkuja myös ladattua. Viime kesän kokeilujen perusteella yhdellä akulla poraa reiät noin 1,5:een pölkkyyn. Sienipölkyn läpimitta pitäisi olla vähintään 10 cm ja leppä olisi paras, mutta käytannössä saamme lähinnä koivua.
  • Vajaan 10 cm läpimitan kohdalta mitasin noin 4,50 metrin pätkän kustakin koivusta. Nämä on tarkoitus käyttää puuliiterin rakentamiseen.
  • Loput on polttopuuta. Talon lämmittämiseen oletamme menevän noin 8 m3 puuta. Nyt saatiin ehkä 1 m3 kasaan. Ja siis sienipölkyt ja rangat päälle.

Aikamoista arkiliikuntaa: kyllä paita kastu!

 (Erkki Poytaniemi)

Sunnuntai-aamu. Selvästi näkyy, mistä on menty sisään. 

 (Erkki Poytaniemi)

Polttoainetta ja öljyä täytyy lisätä ja ohjekirjasta piti kerrata, miten ketju kiristetään (oli tosi helppoa). Ennenpitkää tulee eteen vielä ketjun teroitus.

 (Erkki Poytaniemi)

Oksat pois kirveellä. 

 (Erkki Poytaniemi)

Marja kantamassa pölkkyjä kasaan. Toiseen paksummat sienipölkyt, polttopuut toiseen. 

 (Erkki Poytaniemi)

Kohti talonpaikkaa. Ei vielä päästy sinne asti, eli puuta kaatuu vielä aikalailla. 

 (Erkki Poytaniemi)

Ei viitsi jättää hommaa kesken, joten pimeä oli ennenkuin saatiin puut pinoon. Kuten kuvasta näkyy kameran ISO-arvo alkaa olla tapissa (51200). 

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!