Lokakuun lopulla pitämämme 5 päivän olkipaalirakennuskurssi oli ensimmäinen talonrakennuskurssimme. Tavoiteltu noin 10 osallistujaa joka päivä toteutui melko hyvin ja taisi välillä ylittyäkin. Muutamat osallistuivat kurssiin koko viikon ja jotkut yhdestä muutamaan päivään. Enempää porukkaa ei järkevästi mahtuisikaan työskentelemään. Etukäteen jännitimme riittääkö maksulliseen kurssiin kiinnostusta – vieläpä lokakuun lopulla – mutta itse asiassa moni osallistuja kiitteli meitä siitä, että annamme muille mahdollisuuden tulla kokemaan olkipaalirakentamista. Mukava kuulla! Ja onhan se niin, ettei olkipaalitaloja ihan joka päivä Suomessa rakenneta, joten mahdollisuuksia päästä sitä itse näkemään ja kokemaan on rajoitetusti. Kurssimme opettajana toimi ansiokkaasti Charlie Jespergaard, Natural Building Companysta. Charliella on pitkä kokemus monenlaisten olkipaalisavitalojen rakentamisesta.
Olkipaalien paikoilleen laittamiseen ei loppujen lopuksi liity kovin montaa opittavaa asiaa. Mutta toisaalta ne voi oppia vain tekemällä, joten varmasti ne, jotka olivat kurssilla koko viikon, saivat siitä eniten irti. Vasta kun olkipaaleja on sovitellut erilaisiin nurkkiin ja väleihin tarpeeksi monta kertaa, alkaa hahmottua, mistä on kysymys. Mutta varsinaiset opittavat asiat olivat:
- Ns myllärin solmu, jolla paaleja sidotaan tarpeen mukaan. Jokaisella meni enemmän tai vähemmän aikaa solmun hahmottamiseen ja oppimiseen – minulla enemmän.
- Paalien uudelleensidonta, jos esim alkuperäiset paalinarut ovat liian lähellä reunaa ja paalia pitää jostakin kohtaa kaventaa.
- Paalien lyhentäminen pujottamalla ”neula” paalin läpi, jolloin se saadaan sidottua lyhyemmäksi.
- Paalien muotoilu moottorisahalla; ennenkaikkea seinäpilareita vastaavien kolojen sahaaminen paaleihin.
- Paalien sovittaminen seinään niin, että sisäpuoli muodostaa yhtenäisen tason.
- Paalien vakauttaminen pilareiden väliin naulattavilla 2’x4′ lankuilla ja/tai paalien läpi lyötävillä kepeillä.
- Paalien liu’uttaminen tiukkoihin paikkoihin filmivaneria käyttämällä.
- Paalien pinnan tasoittaminen trimmerillä.
- Paaleista irrotettavien levyjen käyttäminen ahtaampien kohtien täyttämiseen.
Kiitos kaikille kurssilaisille!!!
Seinät eivät toki tulleet aivan valmiiksi, mutta varsin pitkälle päästiin. Seuraavalla viikolla Henri, Salla ja Sini tulivat vielä Santerin ja Marjan avuksi tekemään seinää ylöspäin. Aivan valmista ei ole vieläkään – ensi viikolla tehdään lisää.