Kylläpä se kesti, mutta saatiin kuitenkin rakennuslupa ekotalollemme. Eikä edes tarvinnut tinkiä mistään!

Päin vastoin ajan kuluessa suunnitelmat vain paranivat. Saimme esimerkiksi haaveilemamme pajupuhdistamon jätevesille, vaikka suunnittelutarveratkaisussa lukeekin: liityttävä viemariputkeen! Otettuamme hieman selvää asiasta, huomasimme, että kunta ei voi pakottaa meitä liittymään putkeen. Tässä selvitystyössä oli apua Käymäläseura Huussista. Varmuuden vuoksi kävimme juttelemassa asiasta vesi- ja viemärilaitoksen insinöörien kanssa ja esitimme aluksi varmuuden vuoksi kuivakäymälää ja normaalia puhdistusjärjestelmää, josta vedet johdettaisin tontillamme lampeen. Lampi taas toimisi kasveluvetenä puutarhassa. Tätä suunnitelmaa lupasivat siellä puoltaa. Oikeasti haaveilimme jo tuolloin pajupuhdistamosta, mutta sitä emme uskaltaneet esittää, kun asia oli aika uusi Suomessa.

Sattui sitten niin, että johtava rakennustarkastaja vaati uutta ulkopuolista selvitystä savi-olkipaaliseinärakenteemme sopivuudesta Suomen olosuhteisiin, vaikka sellainen oli jo olemassa yhdestä Lohjalle rakennetusta talosta. Tämä oli vähän erilainen rakenne ja tuossa toisessa talossa oli koneellinen ilmanvaihto. Niinpä jouduimme odottelemaan, että Natural Building Company sai valmiiksi tekeillä olevan selvityksensä. Samalla saimme kuulla, että pajupuhdistamo oli tällä välin saanut tuulta siipiensä alle, ja alueellinen uusyritysneuvonta Novago on lähtenyt tukemaan sen kaupallistamista Suomessa. Niinpä uskalsimme kokeilla, josko rakennusvalvontakin suhtautuisi siihen myötämielisemmin. Muutoin se menikin hyvin läpi, jätevesisuunnitelmamme ei vain meinannut kelvata kunnassa lähinnä muotoseikoista johtuen.

Etukäteen jännitetty asia oli myös painovoimainen ilmanvaihto, mutta sekään ei lopulta aiheuttanut suurempaa ongelmaa. Talo on sähköntuotannon osalta omavarainen, joten koneellisen ilmanvaihdon pyörittämiseen ei riitä sähköä, eikä tällöin ulkopuolista energiaa kuitenkaan käytetä.

Toinen kiemurainen syntyi talon kustannusarviosta, joka oli alkuperäisellä suunnitelmalla meille aivan liian kallis. Siitä sitten lähdettiin karsimaan halvempaan suuntaan tinkimättä oleellisista asioista ja perusratkaisuista. Ja onnistuihan se! Saimme kustannusarvion järkevään hintahaarukkaan ja lainakin on neuvoteltu tämän rahoitusprosessin kuluessa uuden pankin kanssa. Entinen pankkimme ei olisi rahoittanut tällaista ekotaloa, olipa sen kustannusarvio mikä tahansa, mutta se ei haittaa, kun uusi pankki tarjosi lainan vieläpä paremmilla ehdoilla.

Nyt on kiire hoitaa kaikki kuntoon, jotta pääsemme pian rakentamaan perustuksia, runkoa ja kattoa ja saadaan taloon seinät ennen syksyn tuloa. Muutoin koko olkipaalihomma jää ensi kesään.

 

uusipohjakuva talon piirustukset

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!