Kahdenkädentalikko on tehokas työkalu permakulttuuriseen ja luonnonmukaiseen puutarhaan maan muokkaaniseksi sitä kääntämättä (englanniksi ”broadfork”, ranskaksi ”la grelinette” tai ”la fourche” – ranskalaiset ottavatkin itselleen kunnian sen kehittämisestä). Kahdenkädentalikko näkyy käytössä mm intensiivistä permakulttuurista kauppapuutarhaviljelyä harjoittavan kanadalaisen Jean-Martin Fortier’in markkinapuutarhavideoilla. Jean-Martinin tilan nimi onkin ”Les jardins de la grelinette” eli Kahdenkädentalikon puutarhat.

Kun  suoritin permakulttuurin PDC kurssin Ranskassa Ferme de Bec Hellouinissa (2014) tutustuin ”La Campagnole” kahdenkädentalikkoon, joka on kehitetty Bec Hellounin ja läheisen metallipajan ”La Fabriculturen” yhteistyönä. Se on tavallista kahdenkädentalikkoa tehokkaampi maanmuokkaaja, jossa talikkoon on yhdistetty sitä vakauttavat sivutuet ja liikuttamista helpottavat pyörät, mutta ennenkaikkea ”vastatalikko”, jonka ansiosta maa ei vain nouse ja kuohkeudu vaan myös murretaan piikkien läpi. ”La Campagnole” on esitelty ranskaksi tässä. Alla on 2016 Iso-orvokkiniityllä tekemämme esittelyvideo.

.

Kahdenkädentalikon perusidea on mahdollistaa maan kuohkeuttaminen kääntämättä maata. Permakulttuurisessa puutarhaviljelyssä penkeissä tai kohopenkeissä on niissäkin maata elävöitettävä sitä kuohkeuttamalla. Maakerrosten sekoitamista kyntämällä ei suosita (sitäpaitsi siihen tarvitaan pääsääntöisesti konevoimaa) ja jyrsin on tuhoisa maan rakenteelle ja esimerkiksi lieroille.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Vincent Legris esittelee La Campagnole kahdenkädentalikkoa PDC kurssilaisille 2014. ©Erkki Pöytäniemi

Bec Hellounissa käytetään tavallista kahdenkädentalikkoa pyöreämuotoisten monivuotisten kasvien kohopenkkien kuohkeuttamiseen. Sen sijaan yksivuotiset kasvit viljellään tasalakisissa penkeissä, jotta kylvökoneen käyttö olisi mahdollista. Näiden kuohkeuttamiseen keväällä tarvittiin tehokkaampi ratkaisu, joka myös murtaa maata, ja tähän tarpeeseen kehitettiin La Campagnole. Molemmissa tapauksissa käyttötapa on sama: talikon piikit painetaan maahan, varsista vedetään itseen päin, niin että maa liikkuu ja piikit irrotetaan maasta, siirrytään 10 cm taaksepäin ja toistetaan sama.

Jotta Suomeenkin saataisiin näitä permakulttuurisen puutarhaviljelyn työkaluja teimme 2016 kymmenen talikon ennakkotilauksiin perustuvan yhteistilauksen. Nyt talikoihin on jälleen ilmennyt kiinnostusta ja suunnittelemme uuden tilauksen tekemistä keväälle 2019. La Fabriculture kertoo edellisen tilauksen jälkeen hiukan kehittäneensä työkalua ja nyt on tarjolla myös aivan uusi pienempi malli ”La Pitchoune”, jota voi käyttää myös perinteisenä kahdenkädentalikkona. Esittelyvideo.

Malleja on kaiken kaikkiaan viisi. La Campagnolesta on 50 cm leveät ja 80 cm leveät mallit sekä kevyen maan ja savimaan mallit – siis yhteensä 4 mallia. Ammattimaisemmin viljeleville ja muuten hyväkuntoisille suosittelemme 80 cm malleja, ellei maa ole todella jäykkää, sillä 50 cm malli toimii yllättävänkin kevyesti. Viidentenä tuo vielä kapeampi ”La Pitchoune”. Lisäksi La Fabriculture valmistaa tehokasta ”Arrache rumex” -työkalua juuririkkakasvien kitkemiseen tai juurikkaiden nostoon. Esittelyvideo juuririkkojen poistosta Arrachella.

 

Tarjoamme nyt mahdollisuutta ennakkotilata näitä työkaluja kevääksi 2019.

Myyntihinnat ovat (sis. alv 24%)

  • La Campagnole 50 cm savimaamalli 195 €            
  • La Campagnole 50 cm kevyen maan malli   217 €
  • La Campagnole 80 cm savimaamalli 280 €
  • La Campagnole 80 cm kevyen maan malli 330 €
  • La Pitchoune              161 €
  • Arrache Rumex           48 €

Eli hinnat ovat suunnilleen samat kuin vähittäismyyntihinnat Ranskassa. Hinnat ovat mahdollisia, jos talikoita tilataan ainakin 20 kappaletta. Hinta noudettuna Karjalohjalta. Jokin jakotilaisuus pääkaupunkiseudulla ja Turussa pystytään ehkä järjestämään. Talikoita ei mielellään lähetetä, mutta toki sekin on mahdollista.  Toimitus lähimpään Matkahuoltoon maksaa 40 €.

Talikot tilataan niin, että ne ovat maaliskuussa 2019 meillä noudettavissa. Ei-sitovia tilauksia otetaan vastaan Iso-orvokkiniityn Facebook-sivuilla tämän postauksen kommentteina tai sähköpostilla erkki(ät)iso-orvokkiniitty.fi. Jos kiinnostusta on tarpeeksi otetaan seuraavassa vaiheessa sitovia ennakkomaksettuja tilauksia vastaan Holvi kaupassamme.

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!