Tammikuu on hyvää aikaa käydä läpi menneitä ja tehdä suunnitelmia tulevaan. Monestakin syystä juuri tämä vuoden ja vuosikymmenenkin vaihde on meille Iso-orvokkiniityn asukeille hyvä hetki pysähtyä ja koota ajatuksia. Tällä kirjoituksella jatkan osallistumista yhteisiin #suuntananomavaraisuus blogikirjoituksiin, linkit muihin blogeihin löytyvät kirjoituksen lopusta.

Ensimmäinen vierailumme Iso-orvokkiniityllä 2014

Aika tarkalleen kuusi vuotta sitten kävimme Erkin kanssa ensimmäisen kerran katsomassa silloin myynnissä ollutta Isoniityn tilaa. Sää oli samantyyppinen kuin nyt, tosin jo helmikuu mutta lumesta ei tietoakaan. Heti pellon reunaan saavuttuamme pellon takaa metsästä kuului jonkin metsäkanalinnun huutoa. Kävelimme märän pellon läpi ja kurkistimme vanhaan kuusimetsään. Sen pimennosta löytyi peuran jäännökset, suhteellisen tuoreet. Syvemmällä metsässä oli satumainen pähkinäpensasalue. Kaksi erikseen lohkottua rakenustonttia oli pellon reunassa nuoressa koivikossa. Toisen niistä, silloin Orvokki nimisen, paikalla on nyt ekotalomme. Yhdistimme rakenneustontin ja ostamamme lähipellot takaisin yhdeksi kiinteistöksi Iso-orvokkiniityksi.

Tuleva talon paikka

Ostimme paikan, koska halusimme ekologisempaa ja omavaraisempaa elämää. Lasten lähdettyä kotoa oli mahdollista muuttaa pois kaupungista. Nuorimmainen oli silloin vielä lukiossa, mutta halusi asua omillaan. Luomutuotteiden vientiä edistävän yrityksemme toimintaa voisi jatkaa missä tahansa, mistä on kohtuullinen ajomatka lentokentälle. Minulla tosin oli ajatuksena kehittää itselleni uusi unelma-ammatti opiskelemalla puutarha-alalle.

Reilu neljä vuotta sinä sitten meni, että sain maisemasuunnittelun hortonomin opinnot suoritettua viime syksynä. Samalla tuli rakennutettua ja osin itse rakennettua ekotalo. Ei se ihan valmis vielä ole, mutta nyt on hyvä hetki miettiä seuraavia askeleita kohti ekologisempaa ja omavaraisempaa elämää. Erkki on jatkanut vientihommiaan yrityksemme puitteissa ja samalla kehittänyt Iso-orvokkiniitylle mehiläistarhausta ylälistapesissä ja sieniviljelyä metsässämme sekä istuttanut aika paljon puita, erityisesti pähkinöitä.

Myös puutarhan luominen aloitettiin jo ensimmäisenä kesänä. Tässä kiihkeimmän opinto- ja rakennusvaiheen aikana se tosin on ollut aika retuperällä. Hyvin sieltä on saatu näinä vuosina kesävihanneksia ja yrttejä sekä perunoita, palsternakkoja ja kurpitsoita syksyksikin. Marjapensaita ja hedelmäpuita on vielä ihan liian vähän. Metsäpuutarhamme on vasta alkutekijöissään.

Ihan alun alkaen tavoitteenamme on ollut permakulttuurisen tilan kehittäminen. Haluamme siis kokeilla onko mahdollista elää niin, että ennemminkin luoda luonnolle uusia mahdollisuuksia kukoistaa ja tuottaa runsautta kuin tuhota nykyisten ja tulevien ihmisten elinmahdollisuuksia tällä planeetalla. Tämä Karjalohjan kylä Lohjalla, läntisellä Uudellamaalla antaa siihen kyllä oivalliset mahdollisuudet. Sillä sen olemme huomanneet, että yhteistyössä muiden kanssa asiat ovat paljon helpompia ja mukavampia. Karjalohjalla on paljon muitakin, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista.

Ostamamme tilan vanha tilakeskus on toisella omistajalla naapurissamme. Eli tilallamme ei ollut sen hankkiessamme mitään rakennuksia. Ensimmäisenä rakensimme ulkohuussin, sitten kesäkeittiön ja nyt on talokin ollut asuinkunnossa jo kaksi talvea ja yhden kesän. Seuraavia projekteja ovat maakellari, sauna ja kasvihuone. Myös muita työ- ja varastotiloja kaivattaisiin kipeästi, mutta katsotaan, mitä ensi kesänä ehditään.

Rakentamamme talo näkyy keskellä kuvaa ja tilan vanha päärakennus oikealla. Taustalla Lohjanjärvi, jonka rannalla Karjalohjan kylä sijaitsee.

Meillä on yhteensä kuusi lasta, joista vain nuorimmainen on meidän yhteinen. Jokainen heistä on omalla tavallaan ollut tukenamme ja apunamme tässä hankkeessa. Suurin rooli on ollut Erkin kahdella pojalla, joista vanhempi Jaakko suunnitteli talomme osana arkkitehdin lopputyötään ja nuorempi Santeri on ollut sitä rakentamassa. Myös kuopuksemme Pinja on ollut pitkiä aikoja rappaamassa saviseiniämme ja aikamoinen ammattilainen siinä jo. Olemme myös järjestäneet talkoita talon rakentamisen eri vaiheissa ja puutarhassa esimerkiksi kohopenkintekoon ja perunan istutukseen ja nostoon. Niihin on osallistunut lapsiamme ja sukulaisia sekä tuttavia laajemminkin.

Kahdestaan tällaista projektia ei kyllä viedäkään eteenpäin. Nyt on aika myös miettiä, miten mahdollistamme paikan kehittämisen niin, että kaikelle löytyy myös toteuttajat ja elämämme täällä rakentuu kestävälle pohjalle eikä uuvuta meitä loppuun. Kestävään elämäntapaan kuuluu myös hyvinvointi, ilo ja nautinto.

Tämän enempää ei tällä hetkellä ole vielä suunnitelmia tälle vuodelle kasassa. Työstämme tässä tulevien kuukausien aikana tilamme permakulttuurisuunnitelmaa ja samalla tulevan kesän projekteja. Niistä sitten enemmän kevään mittaan.

Tässä alla linkit muiden bloggareiden kirjoituksiin, nyt kasvuvyöhykkeittäin.

Kasvuvyöhyke 1 

Omavarainen https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2020/
Wannabee Farmari https://farmertobee.blogspot.com/2020/01/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2020-1.html
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/01/06/urbaania-omavaraisuutta

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarha https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/01/suunnitelmia-talle-vuodelle.html
Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=1068
Urban Farming kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/01/omavarainen-puutarhan-maan-parantaminen.html
Rouva yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/01/rouva-yrttinen-esittaytyy.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2020/01/tammikuu-2020.html
Oma tupa ja tontti  https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/01/rapparina-ja-nuohoojana.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2020-osa-1
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/01/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-1.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/01/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-1.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html
Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu-2020/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/01/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-1-keta.html
Villakotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=3611 

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki – suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=3005

Kasvuvyöhyke 5

Sorakukka http://www.sorakukka.fi/?p=972

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!