Yhteisten #suuntanaomavaraisuus -kirjoitusten teemana on tässä kuussa hygienia! Teema on sovittu jo vuoden alussa, mutta ehdottomasti tämän hetken kuumimpia aiheita. Eli samalla päästään kertomaan siitä, miten tämä korona-pandemia on vaikuttanut elämäämme ja ajatuksiimme.
Hygienia on siinäkin mielessä meillä akuutti teema, koska olin pari viikkoa sitten käsileikkauksessa. Viime kesänä mursin ranteeni työhommissa kaatuessani ja ranteen nivel jäi sitten kallistuneeseen asentoon eikä kädestä tullut oikein kunnollista. No, onneksi sen sai vielä korjattua leikkauksella.
Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että olin aluksi kaksi viikkoa kipsi kädessä ja käytännössä yksikätinen. Nyt kipsi on poistettu ja ranteessa noin kahdeksan sentin haava ja rannetuki. Vieläkin pitää varoa ollenkaan rasittamasta kättä neljään viikkoon. Kaikki kahvikupin kantoa raskaammat työt jäävät siis Erkille. Lääkärin ohjeena on käsitellä haavaa vain ehdottomasti puhtailla käsillä. Todella hyvin yhdistettävissä kevätkylvöihin, joihin muutoin olisi aikaa.
Se kyllä innostaa kylvötöihin, että saimme uuden kasvihuoneen! Ostimme talvella alennusmyynnistä geodeettisen kupolikasvihuoneen. Nyt Erkki sai rakennettua sen puutarhaan ja se todellakin näyttää sopivan pihamaisemaamme. Hän kirjoittikin erillisen postauksen rakennuspuuhista. Vihdoinkin paikka tomaateille, basilikoille, paprikoille ja munakoisoille, joita onkin jo kasvamassa!
Tiukoista ”hygieniaohjeista” huolimatta elämämme täällä Iso-orvokkiniityllä sujuu aika normaalisti. Juuri suljettu Uudenmaan raja kulkee tuossa vajaan kymmenen kilometrin päässä. Vielä se ei ole aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia. Meillä on harvoin asiaa Saloon päin.
Sen sijaan jo lähikaupassa käynti on stressaavaa, kun pitää muistaa olla koskematta käsillään itseään, varsinkaan kasvojaan, ennen kuin on desinfioinut tai mielummin pessyt kätensä saippualla kauppareissun jälkeen. Kaupassa tuleekin käytyä harvoin, kun on onneksi jonkin verran kotivaraa.
Muutoin täällä on hyvin tilaa ulkoilla ja puutarhassa riittää hommaa. Kerrankin on kevättöille aikaa, kun kaikki muut menot on peruttu. Mitkään vieraatkaan eivät tule ”häiritsemään” työrauhaa. Siispä ajatuksena onkin nyt hyödyntää tämä karanteenikevät puutarhan kuntoon laittoon. Se onkin ollut monta vuotta aika retuperällä talonrakennuspuuhien vuoksi.
Se huono puoli tässä on, että apuvoimia ei nyt oikein saada, sen lisäksi, että itse olen käsipuolinen. Siispä samanmoisiin kompostinlevitysoperaatioihin kuin edellisinä vuosina ei nyt voida ryhtyä. Perunapelto on nimittäin parina viime vuonna tehty savimaassa olevalle nurmelle levittämällä kohopenkiksi kylältä luomuviljelijältä saatua lampaan- tai hevosenlantakompostia. Näin on saatu joka vuosi noin 40 neliötä lisää vihannespenkkejä.
Tänä vuonna perunapenkki tulee uuden kasvihuoneen taakse. Aluetta ei ole vielä varsinaisesti muutoin otettu käyttöön, vaan se on toiminut varastointialueena esimerkiksi katemateriaalille. Viime kesän lopulla otin ja tilasin siihen traktorikuormallisen multaa, koska kyllästyin siihen, että kaupasta haetaan jatkuvasti niitä 40 kg muovisäkkejä aina johonkin taimiprojektiin, puiden ja pensaiden istutuksiin tai kohopenkkeihin.
Nyt multaa ja viimevuotista kompostia on vielä sen verran jäljellä, että niistä syntyy hyvä perunamaa, jos vain saadaan se kahdestaan siirrettyä. Edellisten vuosien perunamaille tulee sitten muita vihanneksia. Emme varsinaisesti käännä maata, vaan kuohkeutamme sen kahden käden talikolla. Varsinkin juolavehnä päässyt valtaamaan penkkejä viime vuosina hoidon puutteessa. Niiden juuret saa hyvin noukittua pois samalla kun maata kuohkeutetaan. Jyrsimellä ne menisivät pieniin palasiin ympäri peltoa ja lähtisivät kasvamaan entistä tehokkaammin.
Palaan vielä tähän hygienia-asiaan siinä mielessä, että taimikasvatusta pyrin tänä tuonna tekemään mahdollisimman paljon itse. Sillä viime keväänä kävi ilmi, että ostotaimissa tulee helposti esimerkiksi espanjansiruetanaa. Täällä sitä ei vielä ole ollut, mutta viime syksynä löysimme useita yksilöitä puutarhastamme. Nyt joudumme tekemään tehostetun tarkkailun keväällä, jotta otuksista ei synny jatkuvaa riesaa.
Etanan vaaleat munat kulkeutuvat helposti ostotaimien mullassa tai myös itse etanat jopa puutarhojen käyttämissä kuljetuslaatikoissa. Radio Fiskarsista on kuunneltavissa Fiskarin kylän Etana action planista, tässä siitä kertoo ystäväni Anna Kamara:
Vielä yksi tärkeä hygienia-asia on pohdittavana tämän karanteenitilanteen vuoksi. Meillähän ei ole talossa saunaa, koska emme halunneet tänne massiivisia keinotekoisia eristysmateriaaleja. Sauna on tarkoitus rakentaa erikseen perinteiseen malliin. Toistaiseksi olemme käyneet Erkin äidin luona kylällä saunomassa kerran viikossa. Nyt hänen luokseen ei voi mennä.
Siitä virisi ajatus, että jokin sauna on itsellekin saatava. Eihän elämästä tule mitään ilman saunaa! Alustavia suunnitelmia löytyy Erkin rakennuspostauksesta viime viikolta. Geodeettinen kasvihuone ja muita ulkorakennuksia
Väilillä minulta on jäänyt osallistumatta näihin yhteiskirjoituksiin kaikenlaisten muiden asioiden mentyä edelle. Toivottavasti nyt jatkossa pystyn paremmin paneutumaan tähänkin asiaan! Kiitokset Heikille www.korkeala.fi ja Sadulle tsajut.fi kun organisoitte tätä!
Tässä vielä muiden kirjoitukset:
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-4/
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2020-hygienia/
Urban farming – Kaupunkiviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2020/04/hygienian-merkitys-puutarhailussa-ja.html
Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/04/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-4.html
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/04/unelmana-omavaraisempi-elama-hygienia.html
Jovelassa https://www.omavarainen.fi/l/puhtaatpuhteet/
Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kuulumiset/
Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2020/04/06/vuoden-2020-tomaatit-ja-muita-hyotykasvien-taimia
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/hygienia-taimikasvatuksessa-ja.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2020/04/elettiin-ennenkin.html
Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/04/hyvinvointia-ja-hygieniaa-luonnosta.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2020/04/omavaraisempaa-elamaa-2020-osa-4.html
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-osa-4.html
Koivun juurella https://koivunjuurella.blogspot.com/2020/04/suuntanaomavaraisuus-sarja-hygienia.html
Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/04/suuntana-omavaraisuus-2020-huhtikuu.html
Meillä oli vastaava saunaongelma ja ratkaisimme sen kärrysaunalla. Vanha sahuri oli sen tehnyt itselleen ja siksi sen ulkomuoto on persoonallinen. Plussana on, että se on nostettavissa pois kärryn päältä, sitten joskus kun olemme päättäneet saunan paikan. Pienellä tontilla operoiminen on joskus haastavaa 😀
Oli ihana taas lukea kuulumisianne ja olen todella innokas kuulemaan lisää kasvihuoneesta. Luin siitä olevan postauksen, mutta minulle ei valjennut siitä miten se poikkeaa tavallisesta (paitsi muodoltaan ja ulkonäöltään).
Jep, katsoinkin kuvia teidän saunasta, tosi hieno! Aivan mainiota tuo juttu, että saunaa voi aluksi siirrellä eri paikkoihin ja sitten lopulta oikean paikan löydyttyä laittaa se pysyvästi siihen! Ollaan itsekin huomattu, että paras paikka asioille ei välttämättä löydy ihan heti ja suunnitelmat elää. Meidänkin saunan paikka on kerennyt tässä suunnitteluvaiheessa olla monessa kohti.
Tää kasvihuone on oikeastaan aika tavallinen muutoin. Jonkin verran koetetaan saada siihen lämpöä varaavaa massaa, jotta kasvusesonki pitenisi. Sellainen edistyksellisempi isompi kasvihuone on suunnitteilla myöhemmin, mutta tämä pieni tuli nyt ensihätään tälleen nopeesti.
Saman havainnon olen tehnyt juolavehnästä. Jos se on päässyt kesällä kasvamaan, parasta mitä voi tehdä syksyllä, on noukkia koko pitkä monimetrinen juuri talikolla kevittäen. On hurjan tärkeää, että juurta ei pätki paloiksi. Syksyllä pieni työ on keväällä hurjan iso apu.