Toissa kesänä suoritin permakulttuurin PDC koulutuksen Ranskassa Ferme de Bec Hellouinissa ja tutustuin kahden käden talikkoon, ranskaksi ”la grelinette” tai ”la fourche” (englanniksi vehkeen nimi on broadfork, mutta ranskalaiset ottavat kyllä itselleen kunnian sen kehittämisestä). Bec Hellounissa oli  yhteistyössä läheisen metallipajan ”La Fabriculture” kanssa kehitetty siitä tehokkaampi ”La Campagnole” -niminen versio, jossa talikkoon on yhdistetty sitä vakauttavat sivutuet ja liikuttamista helpottavat pyörät. Selostus hankkeesta löytyy ranskaksi tästä.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Tavallinen kahden käden talikko. Mielenkiintoista, että talikon merkki on Fiskars. Suomesta niitä ei kuitenkaan saa.

Kahden käden talikon perusidea on mahdollistaa maan kuohkeuttaminen kääntämättä maata. Permakulttuurisessa puutarhaviljelyssä penkeissä tai kohopenkeissä on niissäkin maata elävöitettävä sitä kuohkeuttamalla. Maakerrosten sekoitamista kyntämällä ei suosita (sitäpaitsi siihen tarvitaan pääsääntöisesti konevoimaa) ja jyrsin on tuhoisa maan rakenteelle ja esimerkiksi lieroille. Myös Mari K on selostanut ko talikon perusidean Pohjoinen permakulttuuri blogissaan.

 (Erkki Poytaniemi, Erkki Pöytäniemi)

Esittelyssä La Campagnole, kahden käden talikko sivutuilla ja pyörillä.

Bec Hellounissa käytetään tavallista kahden käden talikkoa (aika pitkä sana – pitäisi keksiä parempi) pyöreämuotoisten kohopenkkien, joissa viljelllään lähinnä monivuotisia kasveja, kuohkeuttamiseen. Sen sijaan yksivuotiset kasvit viljellään tasalakisissa penkeissä, jotta kylvökoneen käyttö olisi mahdollista. Näiden kuohkeuttamiseen keväällä tarvittiin tehokkaampi ratkaisu ja tähän tarpeeseen kehitettiin La Campagnole. Molemmissa tapauksissa käyttötapa on sama: talikon piikit painetaan maahan, varsista vedetään itseen päin, niin että maa liikkuu ja piikit irtoavat maasta, siirrytään 10 cm taaksepäin ja toistetaan sama.

Minulle nämä asiat palautuivat mieleeni katsoessani talvista puutarhaamme Iso-orvokkiniityssä. Päivät pitenevät ja ennenpitkää on kevät ja maata pitäisi päästä muokkaamaan. Mutta millä työkaluilla? Yhdessä valokuvassa minulla oli La Campagnolan valmistajan auto ja siinä tietysti yrityksen nimi La Fabriculture ja nettiosoite. Hinnasto löytyy sivuilta, mutta ongelmaksi muodostuu yhden kappaleen lähetyskulu. Jospa niitä tilaisi samantien enemmän? Tutkin myös tavallisia kahden käden talikoita ja niitä löytyy Ranskasta monia malleja (mm kuvan Fiskars) ja löytyipä netistä jopa niiden vertailukin. Valitsin niistä parhaiten savimaille soveltuvan (jäykemmät piikit) ja otin yhteyttä valmistajaan.

Eli seuraavassa tarjoamme mahdollisuutta ennakkotilata kahdenkäden talikoita. La Campagnole on ”ammattilaismalli” ja soveltuu tasalakisten penkkien kuohkeutukseen. Tarjolla on savimaan ja kevyiden maiden mallit ja niistä kahta leveyttä. Yksinkertaisemmat Fer de Terren mallit ovat savimaalle ja niitä on tarjolla 3, 4 ja 5-piikkisenä maan jäykkyydestä ja puutarhurin voimista riippuen.

La Campagnolesta löytyy 50 cm ja 80 cm (kts esittelyt linkeistä) leveät mallit ja savimaan ja kevyemmän maan mallit. Myyntihinnat ovat (sis. alv)

  • 50 cm savimaamalli 185 €            TÄTÄ TILATAAN TÄNÄ KEVÄÄNÄ! 
  • 50 cm kevyen maan malli   210 €
  • 80 cm savimaamalli 285 €
  • 80 cm kevyen maan malli 330 €

Le Fer de Terren (kts tuotteet linkistä) tuotteiden hinnat (sis. alv):

  • 3-piikkinen kahdenkädentalikko 87 €
  • 4-piikkinen kahdenkädentalikko 90 €
  • 5-piikkinen kahdenkädentalikko 95 €        TÄTÄ TILATAAN TÄNÄ KEVÄÄNÄ! 

Varret kuuluvat hintaan.

Eli hinnat ovat samat kuin Ranskassa yksittäisen talikon hinta kuluttajalle. Hinnat ovat mahdollisia, jos talikoita tilataan ainakin 20 kappaletta kummaltakin valmistajalta (siis yhteensä 20 La Campagnolea – voi olla eri malleja ja/tai yhteensä vähintään 20 Le Fer de Terreltä eri malleja. Hinta noudettuna Karjalohjalta tai jokin jakotilaisuus pääkaupunkiseudulla pystytään varmaan järjestämään. Talikoita ei lähetetä ostajille.

Eli ENNAKKOTILAUKSIA otetaan vastaan. Jos kiinnostusta on tarpeeksi niin laitetaan tilaukset vetämään. Ei-sitovia tilauksia otetaan vastaan Facebook-sivuillamme tämän postauksen kommentteina tai sähköpostilla erkki ät kurmakka.fi. Jos kiinnostusta on tarpeeksi otetaan sitovia tilauksia vastaan.

Tilaa Iso-orvokkiniitty blogi! /Subscribe To OurBlog!

You have Successfully Subscribed!